Un detall de la sala de bótes del celler

Tot i que físicament l’empresa des de fa uns anys es troba al municipi d’El Morell, ningú dubta que Yzaguirre és un vermut de Reus. De fet, és a Reus, al 1884 quan apareix la marca relacionada directament amb l’elaboració del vermut i des d’aleshores ençà no s’ha deixat de produir amb aquest nom.

Enric Yzaguirre, originari d’Iparralde, es va traslladar a la capital del Baix Camp a finals del segle XIX aconsellat pels seus germans que vivien a Barcelona. Al cap de poc es va endinsar en el món del vi i del vermut. I també va ser pioner, per exemple, en l’envasat de vi. L’empresa va funcionar prou bé i durant dues generacions més va estar en mans de la família.

L’any 1960 però, els néts d’Yzaguirre decideixen vendre-la a Francisco Simó i Cía que també elaborava vi i vermut, i que també era de Reus. Fent equilibris empresarials, segurament propis de l’època, es van conservar les dues marques. I de portes a fora, van seguir funcionant en paral·lel mantenint els proveïdors de cada un d’ells, els clients de cada un d’ells, i sobretot, sobretot, la fórmula específica de cada un dels vermuts.

Josep Salla, director d’Yzaguirre

Aquesta situació, si més no curiosa, es va allargar fins l’any 1983 en que els Salla, família de viticultors procedents de Lleida, adquireixen la companyia. Aleshores produïen prop de 60.000 litres i avui han arribat fins als 2.500.000. Només de vermut.

Un dels productes estrella que ha permès a l’empresa aquest creixement és el vermut clàssic. Segons Josep Salla (a la foto) “segurament deu ser perquè en els 130 anys que fa que s’elabora, la fórmula d’herbes aromàtiques pràcticament no s’ha modificat”.

D’altra banda, i seguint precisament la tradició, el vermut Simó també s’ha seguit comercialitzant i també s’ha elaborat amb la seva pròpia combinació aromàtica. De fet, la família Salla va una mica més enllà, i a més de la fórmula dels seus vermuts, ha decidit mantenir el procediment, que també és diferent. Infusió en bany maria i maceració per Yzaguirre, i infusió i tres mesos de repòs per Simó.

Yzaguirre exporta a quasi 30 països arreu del món i en el capítol d’innovacions, des de fa quatre anys, han introduït el vermut rosat per tal d’oferir una experiència diferent al moment de l’aperitiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa