VadeVi
300 cellers i institucions de tot el món aposten per una producció vitivinícola sostenible

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest migdia a Barcelona la presentació de la jornada “Wineries for Climate Protection”, que tindrà lloc a la ciutat comtal el proper dia 10 de juny.

Aquesta jornada reunirà l’elit de la vitivinicultura mundial i els més prestigiosos experts en medi ambient i protecció del clima, amb l’objectiu de donar solucions als cellers per frenar l’avanç de l’escalfament global. Més de 300 cellers de les principals zones vitivinícoles del món participaran en aquesta trobada.

Aquest exclusiu fòrum internacional estarà presidit per Ricardo Lagos, enviat especial de l’ONU per al canvi climàtic i expresident de Xile, qui ja ha confirmat la seva presència a la jornada.

Així, la jornada “Wineries for Climate Protection” reunirà a Barcelona empreses vinícoles d’àmbit mundial per intercanviar les millors pràctiques que s’han implantat en els cellers per reduir les emissions de CO2.

Un dia abans, el 9 de juny, en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc la signatura de l’anomenada Declaració de Barcelona, un protocol de compromís de lluita per part del sector vitivinícola contra el canvi climàtic.

Es tracta d’un manifest d’intencions a nivell internacional, signat per empreses, associacions, entitats i personalitats que tenen una vinculació amb el sector vitivinícola. A partir d’aquesta primera declaració, la ciutat comtal abanderarà un moviment mundial de gran transcendència social, econòmica i mediambiental.

La jornada “Wineries for Climate Protection” és una iniciativa del sector productor i elaborador català, amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi, el saló internacional Alimentaria, la Fundació per a la Protecció de les Vinyes, el Medi Ambient i els Consumidors (VIMAC) i la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN).

“Wineries for Climate Protection” neix amb vocació global, per la qual cosa cada dos anys una zona vitivinícola del món (Califòrnia, Bordeus, Xile, Toscana…) agafarà el relleu i a cada ciutat on se celebri es ratificarà la Declaració de Barcelona.

Intervencions
Durant la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha dit que s’ha de “lloar, agrair i reconèixer aquesta iniciativa, que demostra que el sector vitivinícola vol ser responsable davant de la situació del canvi climàtic”.

El conseller ha afegit que “es tracta de la primera iniciativa a nivell mundial de tot un sector a favor del clima, per aportar valor afegit i promoure més la internacionalització del sector vitivinícola”. En aquest sentit, ha dit que mitjançant aquesta jornada, la indústria del vi vol assumir la seva part de responsabilitat en el problema de l’escalfament global que està experimentant el nostre planeta.

Pelegrí ha afirmat que “gràcies la signatura del dia 9 i a la jornada del dia 10 de juny, la ciutat de Barcelona es convertirà en centre d’atenció mundial, pel seu compromís de lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient, a través del sector vitivinícola”, i que es tracta d’una aposta de futur de la qual es beneficiaran diverses generacions.

Per la seva banda, el secretari general de FIVIN, Domingo Valiente, ha explicat que és una “jornada pràctica, d’intercanvi d’experiències pràctiques entre els cellers més importants del món que treballen en aquesta línia”.

El president de l’Associació Vinícola Catalana, Miquel Agustí Torres, ha recalcat que és la primera vegada que el sector vitivinícola d’un país s’uneix per protegir el medi ambient, i ha donat gràcies a la Generalitat per al suport a la iniciativa.

El secretari general de la Federació Espanyola del Vi, Pau Roca, ha subratllat que aquesta federació s’ha preocupat des de fa temps dels temes climàtics, i que no s’ha dubtat en donar suport a la iniciativa. També ha afirmat que a l’Estat espanyol hi ha uns vincles especials entre empreses vitivinícoles i territori i una gran sensibilitat mediambiental. “No tot s’ha de mesurar en diners”, ha apuntat.

Finalment, Joan Amat, president de l’Institut del Cava, ha afirmat que “aquesta sensibilitat del sector és imprescindible de cara al futur”, ja que l’augment de les temperatures del planeta pot perjudicar les plantacions de vinya.


Presentació jornada “Wineries for Climate Protection” FOTO: DEPARTAMENT AGRICULTURA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa