Des del 1981, Sant Sadurní d’Anoia recorda amb la Festa de la Fil·loxeraun episodi cabdal de la seva història, la plaga que a partir del 1887 va arrasar les vinyes del municipi.

La Festa de la Fil·loxera es desenvolupa en tres grans moments en el marc de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’Anoia, la primera quinzena de setembre. El primer és el preludi de la festa que es fa amb les cercaviles de foc de l’Escampada de fil·loxeretes, la nit del 7 de setembre. El segon és la Festa de la Fil·loxera infantil, el dia 8 al migdia. I el tercer és la Festa de la Fil·loxera pròpiament dita, el dia 8 al vespre.

L’arribada de la fil·loxera es va detectar per primera vegada a Sant Sadurní l’octubre de 1887, en una finca d’Espiells, i en pocs anys va assecar totes les vinyes del municipi. Després d’intentar diversos remeis contra la plaga, un grup de propietaris locals, coneguts amb el sobrenom dels Set Savis de Grècia, va ajudar a difondre que el remei era la replantació de les vinyes amb varietats de ceps provinents d’Amèrica, que eren immunes a l’atac. La plantació dels nous ceps, sobre els quals s’empeltaven les varietats autòctones de raïm del Penedès, va permetre la represa de la tradició vinícola de Sant Sadurní. La replantació, a més, es va produir en els anys en què a Sant Sadurní es posava en marxa l’elaboració del cava.

Les bases del concurs del logotip del 30è aniversari de la Festa de la Fil·loxera ja s’han fet públiques. El jurat estarà format per membres de la Comissió de la Festa de la Fil.loxera, de la Comissió del 30è aniversari i de la Unió de Botiguers. El veredicte es donarà a conèixer el 1/03/2010 mitjançant la web de l’Associació. El premi és una targeta regal de la Unió de Botiguers per valor de 60 euros i un lot de productes de la Festa de la Fil.loxera.


Festa de la Fil·loxera Foto: Associació Festa de la Fil·loxera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa