El Consell Regulador del Cava ha celebrat aquest any 2009 els 50 anys de la paraula “cava”. Els antecedents del terme es remunten a l’any 1959. En aquell moment es va establir l’Ordre que fixava les Normes de Comerç dels Vins Espumosos i Gasificats, i va ser l’any 1959 quan per primera vegada un text legal deia que en les etiquetes de les ampolles podria figurar l’esment “Criat o elaborat a Cava”. Aquesta definició va servir com base per a designar el nom del producte.

Tot i això, el cava tal i com el coneixem s’elabora a Catalunya des de molt abans del 1959. Es diu que ja al 1872, fa més de 130 anys, es van elaborar les primeres ampolles de cava de l’Estat a Sant Sadurní d’Anoia, seguint el mètode tradicional o mètode xampanyès, que consisteix a fer fermentar per segona vegada el vi, aquesta vegada dins de l’ampolla. És en aquest moment quan es determina el grau de concentració de sucre que tindrà el cava i si és dolç, semisec, sec, extra-sec, brut, o brut nature i extra-brut.

Però malgrat la llarga trajectòria del cava, no va ser fins els anys 20 quan el cava es va començar a consolidar al mercat espanyol i va arribar al seu gran creixement als anys 60. Des de llavors, i sobretot a partir dels 80, el cava s’ha anat consolidant a nivell internacional i avui és “un dels sectors vitivinícoles més dinàmics i pròspers” de la viticultura de l’Estat, segons fonts del Consell Regulador. De fet, puntualitzen que la seva producció “ha superat els 225 milions d’ampolles anuals a tot el món”.


La segona fermentació del cava es fa dins l’ampolla FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa