Un moment del tast Finques i Viles de l’edició del 2011 Foto: DOQ Priorat

Els pròxims dilluns i dimarts 23 i 24 d’abril tindrà lloc durant tot el matí una nova edició del Tast de Finques i Viles de la DOQ Priorat, un esdeveniment singular en el món del vi català i estatal que enguany arriba a la desena edició. El dia 23 d’abril, a partir de les 9 h fins a les 14 h aproximadament, el tast servirà per qualificar aquells vins de la DOQ Priorat que desitgen emparar-se en el segell de Vins de Vila o Vins de Finca.

El dia 24 d’abril els experts sotmetran a tast els vins que volen sortir al mercat com a qualificats dins la DOQ Priorat. En aquesta segona jornada és prevista l’assistència del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Jordi Bort.

El Tast de Finques i Viles es va posar en marxa ara farà deu anys amb l’objectiu d’aprofundir en el projecte de zonificació dels vins de la DOQ Priorat.

Els resultats que s’obtenen cada any en aquest tast a cegues són supervisats pels experts de la Universitat Rovira i Virgili, per tècnics de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i pels membres de l’equip de tast del Consell Regulador de la DOQ Priorat. Amb els resultats que s’obtindran d’aquest Tast 2012 s’aconseguirà un retrat comparatiu a deu anys vista de la tipicitat i les constants dels vins Priorat.

La dinàmica del Tast de Finques i Viles el converteix en un fenomen únic en el panorama vinícola de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol. Els cellers de la DOQ Priorat presenten els seus vins a qualificació durant un tast que uns 50 enòlegs i cellerers realitzen a cegues i que aquest any analitza els negres de la collita 2010.

El tast és coordinat per tècnics del Parc Científic del Vi – VITEC (vinculat a la URV) i els tastadors han de fer valoracions de diferents característiques de cada una de les mostres que tasten. Amb les dades que s’obtenen cada any, els investigadors de la URV elaboren un “mapa” de característiques dels vins de la DOQ Priorat en el qual apareixen unes constants que defineixen la identitat dels vins Priorat.

En el tractament estadístic de les dades hi han col·laborat en diferents edicions d’aquest tast els investigadors del departament d’Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha utilitzat en els darrers anys els resultats i les dades del Tast de Finques i Viles per fonamentar científicament el projecte Vins de Vila, que proposa una zonificació de la denominació d’origen distribuïda en nou localitats que ofereixen, cada una, unes característiques específiques pel que fa als vins que s’hi elaboren i produeixen. Els Vins de Vila volen ser un reflex fidel dels trets més originals del terrer de cada una de les viles de la DOQ Priorat.

La DOQ Priorat és l’única reconeguda a Catalunya com a Qualificada i una de les dues úniques que existeixen a l’Estat espanyol, d’acord amb els requisits de qualitat i sistemes de producció que se segueixen en aquesta zona vitivinícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa