VadeVi
7 empreses ecològiques catalanes del sector del vi es promocionen a Alemanya

Empreses del sector del vi i agroalimentàries catalanes en general estaran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic, que celebra la seva XVIIa edició del 16 al 19 de febrer, a la ciutat alemanya de Nuremberg. La presència de grups del Principat és molt més elevada que en ocasions anteriors. En altres edicions, hi havia un màxim de dos o tres empreses del sector del vi. Ara, són 7. La producció ecològica de mica en mica va fent forat a casa nostra. No fa pas tants anys la presència de conreus vitivinícoles ecològics era gairebé testimonial. El 2000 la superfície que funcionava sota aquest model era de 455 hectàrees. La progressió va ser lenta els anys posteriors, amb 558 el 2001, 650 el 2002, 915 el 2003, 1.127 el 2004, 1.227 el 2005 i 1.377 el 2006. Alguna cosa va començar a canviar el 2007, amb 1.671 hectàrees, que ja eren 2.241 el 2008, i 3.619 el 2010. Ara, amb dades de setembre de 2010, s’arriba a les 4012. Potser la xifra més significativa és que la superfície s’ha més que triplicat en només cinc anys, i sembla que continua la tendència a l’alça.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural —a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA)—, i en col·laboració amb la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Ocupació, ha sumat esforços per fer possible la participació d’empreses ecològiques catalanes en aquest saló, que comptarà amb la presència del director general de PRODECA, Ferran Bienert.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) dóna suport tècnic a les empreses que hi participen en tot allò que fa referència a les certificacions que necessiten per a l’exportació dels seus productes.

Les empreses ecològiques catalanes que participen en l’edició d’enguany de BIOFACH –com tots els expositors que hi prenen part– han superat els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat. Es tracta de la fira més important d’Europa dedicada exclusivament a la producció ecològica.

El sector de l’agroalimentació ecològica catalana a BIOFACH està representat per l’estand de Catalunya, que aplega 18 de les empreses d’arreu del territori català i de subsectors tan diversos com el de la xocolata, la fruita, la verdura, passant per l’oli, el vi i el cava, derivats del porc i plats preparats.

Les empreses del sector vitivinícola tenen estand propi: Albet i Noya SAT (Subirats); Alta Alella SL (Tiana); Bodegas Pinord SA (Vilafranca del Penedès); Castell d’Age (La Beguda Baixa, Barcelona); Catalan Terroirs (Vilassar de Mar); Parés Baltà SA (Pacs del Penedès), i Recaredo (Sant Sadurní d’Anoia).

En l’estand de Catalunya hi ha Aceites de Semillas SA (Caldes de Montbui); Alimentos Biológicos Oleander SA (Vinyols i els Arcs); ARJ Advine & Research & Joint Ventures (Barcelona); Betara Bio Cheese (Perafita); Cal Valls (Vilanova de Bellpuig); Chocolates Solé SA (Barberà del Vallès); Ecoaliment SL (Dosrius); Go Fruselva SLU (La Selva del Camp); Hawo Fruits Spain SL (L’Hospitalet de l’Infant); Liquats Vegetals, SA (Viladrau); Natursoy SL (Castellterçol); Nutrexpa SL (Barcelona); Producció Ecològica Roca Cabrera SL (Xerta); Productos Naturales Capell SA (Bellvís); Promerca (Sant Boi de Llobregat); Saudom (Agramunt); Sosa Ingredients SL (Sant Quirze Safaja); Vegetalia SL (Castellcir).

Aquest saló internacional monogràfic de producte ecològic aplega expositors d’arreu del món, i convoca prop de 47.000 visitants procedents de més de 125 països, amb unes xifres de 2.557 expositors en l’edició anterior. Representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una completa panoràmica de productes, des de la producció i la certificació, fins a la transformació i a la comercialització. A banda dels expositors, en el marc del certamen se celebren seminaris, workshops, i conferències on s’aborda qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.

Catalunya i la indústria agroalimentària ecològica

La producció i el consum de productes ecològics a Europa no ha parat d’augmentar en els darrers anys, esdevenint un dels sectors més dinàmics de la UE, amb un creixement estimat del 30% anual. Itàlia i Alemanya són els països europeus amb majors extensions de producció ecològica, mentre que, pel que fa al consum, el Regne Unit és el principal mercat seguit d’Alemanya, Itàlia, i França, amb nivells de consum de productes ecològics que oscil·len entre el 2,5% i el 5% del total de la despesa en alimentació. A Catalunya aquesta xifra és inferior tot i que es preveu una progressiva equiparació al nivell de la mitja europea.

La indústria agroalimentària catalana és capdavantera en el conjunt de l’Estat. Actualment, a Catalunya hi ha un total de 83.506 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), i 1.528 productors i elaboradors de productes ecològics, i 692 empreses agroalimentàries dedicades a elaborar aliments ecològics. El sector va facturar 85,7 milions d’euros l’any 2009, gairebé un 10% més que l’any anterior.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa