«Si un client ens demana vi d’aquí, per a nosaltres és un vi català»

César Cánovas és el coordinador de sommeliers de Monvínic i Fastvínic, els espais de vi creats al centre de Barcelona per Sergi Ferrer-Salat

Cèsar Cánovas és el coordinador de sommeliers de Monvínic , la vinoteca creada per l’empresari Sergi Ferrer-Salat a Barcelona que ofereix una carta de més de 4.000 vins d’arreu del món combinada amb un espai gastronòmic selecte, i de Fastvínic , un espai on s’ofereixen entrepans fets al 100 per cent amb productes de proximitat i on només se serveixen vins catalans.
-Quin és l’origen de Monvínic?
L’origen és la intenció de Sergi Ferrer-Salat de fer un lloc de referència mundial a Barcelona d’una de les seves aficions, què és el vi, i que tan per interiorisme com per contingut fos únic i donés prestigi a la nostra ciutat. Tenia moltes idees que es van plasmar a Monvínic, un espai que vol tenir el major numero de referències mundials i en el que s’articulen diversos espais, com la biblioteca, la sala de tastos i la zona lúdica, és a dir, el restaurant i el bar. I la cuina de Sergi de Meià, que és una cuina de proximitat, al contrari dels vins que venen de tot arreu.
-I quin és el paper dels vins catalans?
És un paper molt important, no et diré que tenim un percentatge extraordinari, però tenim 200 o 300 referències de vins catalans a la carta, que és d’uns 4.000. Però clar, quants restaurants tenen 200 referències? En una carta de vins normal trobes com a molt 30 o 40 referències i normalment la majoria son Riojas i Riberas. Aquí no passa això. Tenim la voluntat de difondre els nostres vins. Quan ve un client estranger i ens demana vi d’aquí, per a nosaltres un vi d’aquí és un vi català. I a partir d’aquí neix també el Fastvínic, un aparador per a que la gent conegui la nostra filosofia de la sostenibilitat, començant pels productes de proximitat, per això tots els productes son de menjar local i tenim 24 vins de copes de productors catalans exclusivament. A Fastvínic fem 100 per cent vins i productes catalans.
-Fastvínic és un projecte més assequible que Monvínic?
Sí, però Monvínic també ho és, hi ha gent que ve aquí i es pren dues copes i es gasta 4 o 5 euros. Qualsevol pot venir aquí a fer una copa. Hi ha la voluntat que aquí vingui gent de tot el món. Per l’interiorisme es veu que és un lloc únic, però això implica que hi ha persones que es poden sentir cohibides, però Monvínic s’obre per a tothom i la nostra feina és que tothom se senti còmode. És veritat que el restaurant no és el lloc més barat del món, però qualsevol pot venir a prendre una copa de vi. I el Fastvínic encara és més assequible, perquè un entrepà no és tan car com altres productes.

-Dius que teniu 4.000 referències a la carta
Aproximadament, de vegades més i de vegades menys. La carta la tenim en tablet i no és una carta tancada, els vins entren i surten. Dividim el món en tipologies i intentem tenir una representativitat de tots els vins del món.
-Es nota la crisi?
Nosaltres vam començar el 2008, ja amb crisi, el primer any va ser dur, costava que s’entengués el projecte, sobretot l’espai gastronòmic i l’interiorisme. Si haguéssim obert abans potser hauríem tingut una davallada, però no ens podem queixar.
-Quin tipus de públic teniu?
De tot tipus, hi ha gent d’aquí, d’Espanya i de la resta del món, de totes les edats, de tot tipus, hi ha molts espais, des de gent de negocis fins a estudiants. Per a nosaltres al món del vi hi ha de tot. I una cosa que hem fet es deixar de comprar vins de preu superior a 150 euros, perquè no ens agrada l’especulació. Però Monvínic no és un lloc exclusiu. El restaurant potser no és un restaurant popular, però estic convençut que qualsevol pot fer un esforç un dia.
-Quins vins tenen més demanda?
Per sort tots, però hi ha molta gent que demana vi català i vi espanyol, però tots tenen sortida, hi ha països més complicats perquè la gent no els coneix, cada any renovem la bodega. Jo m’encarrego dels països més estranys, Eslovènia, Suïssa, Hongria, Grècia… i cada any faig una o dues comandes d’aquests països.
-No us caseu amb ningú en aquest sentit?
No, per a nosaltres el més bonic del vi a part de veure són les persones que coneixes. Per això no ens casem amb ningú, però quan ve algú de fora mostrem les nostres coses, el que fem aquí, el que tenim nosaltres i ens sentim molt orgullosos de fer-ho. Hi ha molts grups d’estrangers que ens demanen vins d’aquí, és el més lògic del món.

L’espai de bar de Monvínic Foto: Monvínic

Nou comentari