VadeVi
“Terra Alta garnatxa blanca”: un binomi únic i una iniciativa pionera

La garnatxa blanca es marida amb la Terra Alta. “Estirant el fil dels factors naturals (la terra i el clima) i els factors culturals (el saber fer, la tradició vinícola i les varietats de raïm) que vinculen la DOTA amb els vins que protegeix i amb el propòsit de mostrar la genuïnitat del vi blanc mediterrani”, el Consell Regulador ha creat el distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”. La iniciativa la converteix en la primera i, ara per ara, l’única de les 12 denominacions d’origen vinícoles catalanes que disposarà d’un element d’aquests tipus.

L’exclusivitat dels vins que seran reconeguts se sosté per tres pilars: importància, tradició i excel·lència. El Consell recorda que la DOTA és la regió vinícola mundial amb major concentració d’aquesta varietat de raïm, amb 1300 hectàrees plantades. Segons el Registre Vitivinícola de Catalunya, suposa el 90% de les plantacions catalanes de garnatxa blanca. A nivell mundial, aquesta importància s’estima en més d’1/3 de la superfície global. En segon lloc, la tradició fruit de la històrica associació de la comarca amb el vi blanc i la garnatxa blanca. Per últim, els “Terra Alta Garnatxa blanca” han d’acreditar una qualitat sensorial molt bona, almenys 80 punts sobre 100 al tast. Un llistó que exigeix excel·lència a la vinya i al celler.

El Pla Estratègic en el qual s’emmarca la iniciativa adopta el binomi que representa el nou distintiu com a estratègia específica del Consel Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta (CRDOTA) “per assolir majors cotes de prestigi i notorietat, equilibrar la relació entre producció i comercialització dels vins blancs a la zona, crear un entorn favorable per a la valorització econòmica i aconseguir reforçar la identitat col·lectiva”.

El president del Consell, Jaume Descarrega, destaca que “amb aquest important pas endavant ens proposem impulsar tota la DOTA”. Durant aquest primavera tindrà lloc una campanya de llançament del “Terra Alta garnatxa blanca” a través d’un conjunt d’accions amb identitat pròpia que tindran com a principal propòsit donar a conèixer el nou distintiu.


La garnatxa blanca és la varietat típica de la Terra Alta FOTO: DOTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa