El cava està conquerint els paladars israelians. De fet, cada vegada és més habitual la frase “Tonigh cava party” als bars, discoteques i restaurants d’Israel, segons explica l’Institut de Comerç Exterior de l’Estat espanyol (ICEX). Segons aquest organisme, en els últims cinc anys les exportacions de cava a Israel s’han més que duplicat augmentant un 115%.

Aquest augment es deu en bona mesura al creixent interès per l’Estat espanyol i per ciutats com Barcelona. De fet, fonts de l’ICEX asseguren que últimament s’han obert molts restaurants de tapes i gastronomia de l’Estat espanyol a l’Orient Mitjà.

Una xampanyeria catalana a Israel
Un d’aquests locals és La Champa. Es tracta d’una xampanyeria a la zona d’oci nocturn de Tel Aviv on només s’hi serveix cava i, concretament, cava de Vallformosa. “Hi ha un ambient super mediterrani que recorda a la Barcelona dels anys 60 o 70, la gent compra directament les ampolles de cava i com que el local és molt petit els joves beuen el cava al carrer mentre lliguen entre ells abans d’entrar a les discoteques”, explica Henk Kluft, responsable d’exportacions de Vallformosa. No hi ha cadires i només s’hi serveix cava i algunes tapes. Cada ampolla pot costar uns 12 euros, un “preu molt assequible pels joves estudiants que s’hi reuneixen”.
[[frase]]
I per si servir només cava català no fos prou, el logotip de La Champa és el burro català i l’empresa que la gestiona, formada per un grup de quatre joves israelians, es diu Catalunya Limited. El germà d’un d’aquests joves empresaris va viure durant una època a Barcelona i d’aquí va néixer tot plegat. En un viatge de plaer van descobrir locals d’aquest estil a Barcelona i van decidir d’obrir-ne un a casa seva.

“Vosaltres necessiteu un celler suficientment flexible i alhora prou competent que cregui en el projecte, i nosaltres som els més grans dels petits i els més petits dels més grans: Vallformosa és ideal per vosaltres”. Amb aquesta frase Kluft va convèncer fa tres anys els quatre joves israelians que visitaven el Penedès buscant col·laboradors. I des de llavors els ha acompanyat l’èxit. Ara ja hi ha dues Champes i en total, durant el 2009, hi han obert més de 60.000 ampolles de cava Vallformosa.

Vallformosa elabora també des de l’any passat cava kosher -que segueix les normes ortodoxes dietètiques dels jueus- i esperen comercialitzar-ne 240.000 ampolles en els propers dos anys, sota el nom de MUSA.

Baixada d’arenzels
Segons l’ICEX aquest augment generalitzat del consum de cava a Israel és, en part, “gràcies als acords de liberalització dels productes agraris entre la Unió Europea i Israel”, que han repercutit en una baixada dràstica dels aranzels i, per tant, del preu de venta al públic. “A principis d’aquesta dècada, el vi espumós europeu estava gravat amb un aranzel del 160% més una quota extra de 0’25 euros per litre. Actualment l’aranzel se situa en el 12% amb un mínim de 0’19 euros per litre”.

Vallformosa no és l’únic celler català que està aprofitant aquesta situació. Segons l’ICEX el grup empresarial García Carrión, que té vins a diferents denominacions d’origen com el Penedès, però també la Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Valdepeñas o La Mancha, ha sabut introduir-se al mercat israelià amb la marca Jaume Serra i “convertir-se en líders, guanyant quota de mercat a Freixenet i Codorniu”.


El logotip de La Champa és el burro català FOTO: BIBIANA GUARCH


La Champa és un local freqüentat per joves a Tele Aviv on només s’hi serveix cava Vallformosa FOTO: BIBIANA GUARCH


Una ampolla de cava pot costar l’equivalent a 12 euros FOTO: BIBIANA GUARCH

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa