La indústria del vi i del cava a Catalunya són clau en el nostre país. La nostra indústria agroalimentària en general constitueix un dels primers sectors exportadors i porta la marca del nostre país a tot el món. D’altra banda, tant aquest sector com l’agrari, tenen una gran importància pel que fa a l’equilibri territorial, el manteniment i la millora del medi natural i l’equilibri ecològic.

Catalunya és un país amb un teixit productiu format per petites i mitjanes empreses. Tot i així, el sector català del vi i el cava està format tant per empreses de molt petita dimensió, especialment empreses de caràcter familiar, com de grans empreses amb una expansió internacional importantíssima. Els dos models són bons per CiU i estarem al costat d’ambdós en la seva expansió, promocionant l’increment de dimensió i cooperació entre les petites empreses que ho desitgin, fomentant la innovació i especialització, apostant per la internacionalització i la obertura a nous mercats, etc.

Cal una acció decidida en la promoció de la producció vitivinícola catalana a Catalunya i en el món. No pot ser que vins catalans reconeguts internacionalment no es puguin trobar als restaurants de Catalunya. El nostre mercat és el món i tot i que hem de fer front a certes campanyes de boicot als nostres productes, dins de l’estat espanyol, com més presents estiguem en els mercats internacionals, menys sensibles serem a boicots.

Hem de protegir la nostra indústria i, per tant, cal que exigim que qualsevol producte agroalimentari que s’importi a Catalunya compleixi les mateixes exigències i requisits de seguretat alimentària, mediambientals, de benestar animal, sanitaris, de salut pública i de normatives laborals, que els produïts a la Unió Europea. Estem a favor de la competència, sí, però amb igualtat de condicions.

Un cavall de batalla del sector agrícola i agroalimentari és la fixació dels preus. Des de CiU ens comprometem, d’acord amb les competències de la Generalitat, a augmentar les accions per assegurar la justícia i l’equitat en el comerç agroalimentari per garantir el compliment de les normes que regulen el mercat, la competència i la fixació dels preus en les diferents parts de la cadena alimentària. No obstant això, cal deixar clar que no serà la Generalitat qui fixarà els preus. Tenim, però, la intenció de redefinir el funcionament de llotges i mercats per tal que els preus fixats tinguin la consideració de mínims i per tal de garantir que el sistema de fixació de preus es determini en funció de criteris objectius.

Artur Mas, cap de llista per Barcelona per CiU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa