VadeVi
Agricultura flexibilitza l’accés dels joves al camp
  • CA

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha posat en marxa una prova pilot que té com a objectiu convalidar l’experiència professional dels joves que s’incorporen al camp com a part de la formació tecnològica necessària per al seu projecte d’incorporació. Es desenvoluparà de març a juny amb un grup de 15 joves que van sol·licitar entrar a l’empresa agrària l’any 2010.

L’experiència es duu a terme a l’Escola de Capacitació Agrària d’Alfarràs i compta amb la col·laboració de l’Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners. També hi participen els tutors d’incorporació de les Escoles de Capacitació Agrària de Lleida i Girona, que tenen com a missió orientar i assessorar els joves durant tot el període de formació.

A fi d’establir un sistema reconegut a tots els efectes, el Servei de Formació Agrària ha mantingut converses amb el Departament d’Ensenyament per crear un model o marc experimental que permeti convalidar aquesta experiència laboral a través del programa Qualifica’t, experimental, i que té com a finalitat impartir formació modular i flexible del sistema educatiu a empreses i treballadors, validar la formació impartida per empreses o entitats i validar els aprenentatges adquirits per l’experiència laboral o en activitats socials.

A partir de l’any 2011, tots els joves que es vulguin incorporar com a empresaris del sector agrari i que hagin demostrat una experiència prèvia en el sector de més de dos anys podran sol·licitar la validació de la seva experiència laboral com a part de la formació tecnològica del seu projecte d’incorporació, i, si compleixen els requisits acadèmics, podrien completar la formació per aconseguir els títols de formació professional de la família agrària.

Des de l’any 2007, el Departament ha desenvolupat un procés d’acompanyament dels joves que s’incorporen a l’empresa agrària a fi de disposar de persones adequadament formades per tenir èxit en la seva activitat empresarial agrària i complir els requisits per accedir a les subvencions de la Unió Europea que ajuden a iniciar-se en aquesta activitat.

El procés s’inicia entre febrer i abril de cada any amb el període de sol·licitud i la selecció de candidats, joves entre 18 i 40 anys, i continua amb el procés d’orientació al setembre. Els aspirants seleccionats tenen fins a dos anys per complir els requisits de formació necessaris per obtenir les subvencions.

Es dissenya un itinerari formatiu a mida de cada sol·licitant, segons la formació i experiència prèvia i el projecte d’empresa que vol tirar endavant. Aquest itinerari, el realitza un tutor preparat del Servei de Formació Agrària i es basa en la formació associada als títols de formació professional.

Fins a l’actualitat, un total de 822 joves han realitzat l’itinerari formatiu per a la incorporació al camp. Tots aquests joves s’han format o s’estan formant seguint un itinerari formatiu personalitzat. Més del 90% dels joves finalitzen el seu itinerari formatiu dins del termini de dos anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa