El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí va presidir la presentació de l’apartat sobre agrometeorologia que ha incorporat el portal RuralCat. L’agrometeorologia és la ciència que estudia les condicions meteorològiques, climàtiques i hidrològiques i la seva interrelació amb la producció agrícola. El seu coneixement pot ajudar a l’agricultor a utilitzar millor els recursos climàtics i lluitar contra les adversitats del temps per així obtenir rendiments alts i millors.

“D’aquí la importància de tenir aquesta eina a l’abast dels productors agrícoles i professionals del sector perquè en puguin fer ús”, ha explicat el conseller. Pelegrí ha afirmat que en aquest espai nou, l’usuari de RuralCat podrà veure d’una manera més amigable les dades consultades i les diferents variables que li permetran poder planificar la seva feina agrària.

El contingut del bloc

Predicció meteorològica
La predicció meteorològica és l’eina bàsica en el dia a dia de l’agricultura que ajuda a prendre les decisions que involucren la feina dels productors agrícoles. En aquesta secció es pot consultar la predicció del temps segons el Servei Meteorològic de Catalunya tan a nivell de Catalunya, com de comarca i de municipi.

També es poden consultar les prediccions i avisos de baixes temperatures a nivell comarcal i a un dia vista. Aquesta informació és de gran interès per als agricultors degut a la vulnerabilitat dels cultius a les baixes temperatures en un període determinat. Es pot consultar tan la temperatura màxima com la mínima per a cadascuna de les comarques, així com visualitzar en un mapa aquelles comarques que tenen risc d’enregistrar temperatures inferiors als 3ºC.

Dins aquest apartat també es poden consultar els avisos de perill de calamarsa i tempesta a nivell comarcal i a un dia vista.

Dades agrometeorològiques
En aquest apartat es poden consultar tant les variables meteorològiques com les agrometeorològiques per a cadascuna de les estacions climatològiques disponibles. Es poden consultar un ampli rang de variables durant el període de temps que l’usuari desitgi fins al dia de la consulta.

Amb la selecció horària es podrà disposar de la humitat (humitat relativa, humitat relativa màxima i humitat relativa mínima), la pressió (pressió parcial de vapor), temperatura (temperatura, temperatura màxima, temperatura mínima, temperatura del termòmetre humit, temperatura del punt de rosada, temperatura del subsòl a 5 cm i temperatura del subsòl a 50 cm), la humectació (humectació en moll i humectació en sec), precipitació, irradiància (irradiància solar global), ETO (evapotranspiració de referència).

La lluna i l’agricultura
Aquest apartat fa referència al possible efecte de les fases lunars en l’aigua, els animals i les plantes de la terra, a partir de les quals els agricultors que ho desitgin poder adaptar les feines del camp a les diferents fases lunars. L’usuari podrà disposar d’un mapa mensual on es mostra la fase de la lluna per a cadascun dels dies.


Pàgina principal Ruralcat FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa