Els vins de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat han adquirit un gran prestigi internacional en l’última dècada. I això, que ha coincidit amb un cicle de gran expansió econòmica, ha atret moltes inversions a la comarca. Amb el mercat saturat de vi, i amb la crisi econòmica galopant, alguns d’aquests cellers nascuts els últims anys travessen ara una situació incerta. Hi ha empreses en stand by, esperant temps millors, i en l’ambient flota un gran pessimisme, segons fonts del sector, que certifiquen els continus rumors de cellers en venda. També hi ha excepcions. I si bé és cert que hi ha inversors que busquen vendre ara les seves participacions, la família Torres acaba d’invertir tres milions d’euros en un nou celler al Lloar, on farà vins d’alta qualitat.

“La gent del vi no hi entenem, de finances, per això tirem endavant aquestes coses”, ironitzava fa pocs dies el president de Bodegas Torres, Miguel Agustín Torres, durant la inauguració del nou celler del Lloar. La família elabora vi a la comarca des de fa anys, però fins ara llogava les instal·lacions a la cooperativa del poble. Amb la inversió de tres milions d’euros, programada l’any 2005, l’empresa guanya un espai propi als peus del Montsant per crear noves anyades de Salmos i Perpetual, vins d’alta qualitat.

Però el cert és que aquest tipus d’inversions, molt comuns a la DOQ Priorat fa pocs anys (fins a arribar a més de vuitanta cellers actualment), són cada cop menys freqüents. Per això Joan Aguado, president de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), saluda la iniciativa dels Torres com un missatge d’optimisme al sector. “En situació de dificultat, obrir un celler és un al·licient per tirar endavant”, va dir Aguado durant la inauguració. Segons ell, el sector “en patirà les conseqüències”, però “ha de plantar cara a la crisi i preparar-se per quan torni la bonança econòmica”.

Tres bodegues més el 2009
L’any que ve veuran la llum tres cellers més a la DOQ Priorat, segons el president del consell regulador, Salustià Álvarez, que, malgrat tot, reconeix que les pèrdues en altres sectors econòmics poden motivar que alguns inversors de fora de la comarca vulguin recuperar els seus diners i posin a la venda les seves participacions al Priorat. De fet, en aquests anys de bonança han invertit al Priorat tot tipus d’empreses, des de grans empreses vinícoles, com Osborne, fins a grups immobiliaris sense cap tradició al sector.

El vi s’ha convertit en l’autèntic motor econòmic de la comarca, i estira el carro d’altres sectors econòmics com els serveis i el turisme. El sector està acostumat a patir, però si trontolla massa la comarca en patirà les conseqüències. De fet, aquest any algunes vinificadores han pagat el quilo de raïm als pagesos a menys de la meitat del que el van pagar el 2007.

Fer vi de qualitat sol ser car, i fer-lo al Priorat, amb bancals mínims i mil i una atencions al celler, encara més. Els costos repercuteixen en el preu, i corren mals temps per assaltar el mercat internacional amb vins cars, tret que ja s’hagin fet un nom en els últims anys. Grans grups com pot ser el cas de Torres tenen l’alternativa de ponderar el preu dels seus priorats i recuperar el marge amb altres productes, però aquesta no és una opció viable per a les petites empreses, majoria a la comarca. Segons el director del Parc Científic i Tecnològic de la Indústria Enològica de Falset (URV), Fernando Zamora, la crisi comportarà “una regulació del mercat, i alguns cellers en sortiran reforçats”. L’única alternativa és, segons Zamora, “apostar per la qualitat”.

Tot i la delicada situació que en general travessa el sector a casa nostra, segons el govern, les 11 DO catalanes sumen un 27,7% del vi consumit a Catalunya el 2007, per sota del 36% de la quota de mercat que tenen les ampolles amb DO Rioja.


Bodegas Torres ampliarà la producció de vi amb un nou celler FOTO: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa