Aquest cap de setmana han coincidit -i és una pena que hagi estat així- dues activitats importants que pretenen apropar el vi català al públic.

Per una banda, la XXX Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que ha tornat a estar un èxit tant de públic com de participació de cellers. I també ha començat la Setmana del Vi amb DO Alella, organitzada per l’empresa Pansa Blanca, que s’allargarà fins diumenge vinent amb activitats diàries, que van des de tastos i maridatges comentats, passant per la projecció de la pel·lícula “Guerra de vinos” fins a l’oportunitat, diumenge vinent, de participar a la verema del nou celler de Can Boquet.

L’acte que va obrir aquesta setmana dels vins alellencs va ser la conferència “Present i futur de la DO Alella”, a càrrec de Josep Maria Pujol-Busquets, enòleg i propietari del celler Alta Alella, que també elabora els caves Privat. Les primeres paraules que va adreçar al públic van ser significatives: “Perdoneu que no apagui el mòbil, però estem en plena verema i en aquests moments és el més important”.

La conferència va ser interessant pel que fa a la història de la vitivinicultura a l’indret, que s’inicià fa més de dos-mil anys amb els romans i que va tenir una etapa decisiva amb gran expansió de la vinya quan la fil·loxera arrabassà el vinyar europeu i generà una gran demanda de vi. La posterior crisi quan la situació es va normalitzar, propicià la creació de la cooperativa, el 1906, que va marcar el futur de la DO, ja que va aglutinar gran part dels pagesos. Paradoxalment, l’èxit de la cooperativa va evitar la proliferació de marques i d’iniciatives privades que van enriquir altres comarques vitivinícoles catalanes.

Però si un fenomen ha estat decisiu per a la vinya al Maresme, ha estat l’esclat immobiliari dels últims anys, que ha encarit tant el preu del sòl que ha fet gairebé inviable el conreu de la vinya: sempre s’han pagat millor els apartaments que el raïm. L’actual crisi del totxo, però, ha permès que al menys hi hagi terreny disponible en règim de lloguer a l’haver-se aturat l’especulació. Però la millor part de la conferència va ser la que va dedicar a les expectatives de futur, on va assegurar que vist que elaborar vi a la DO Alella és car, s’ha d’apostar per la qualitat, per exemple, amb l’elaboració de vins ecològics, afavorits pel fet que el sòl local, el sauló, que està format per granit esmicolat, té molta capacitat de drenatge, i per tant afavoreix la sanitat del raïm de forma natural.

Tot i això, segons Pujol-Busquets el més important és fer entendre que el vi forma part del paisatge i de la tradició local, i així com la restauració ha entès que ha de treballar amb productes autòctons, com els pèsols, les maduixes, el peix o fins i tot el formatge, també hi ha d’incloure el vi. Altrament s’estarà desaprofitant la proximitat a Barcelona: havent-hi tanta oferta a ciutat, ¿per quin motiu han d’anar al Maresme els barcelonins si no és per gaudir d’una gastronomia amb tradició i personalitat pròpies?


JOSEP MARIA PUJOL-BUSQUETS VA REIVINDICAR LA PRESÈNCIA DELS VINS D’ALELLA A LA RESTAURACIÓ DEL MARESME FOTO: PANSA BLANCA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa