La Festa de la Verema de la DO Alella és la festa més coneguda i concorreguda d’Alella que atreu cada any més de 20.000 visitants i serveix més de 15.000 copes de vi. Aquest any arriba a la seva trenta-sisena edició i coincideix amb un moment d’algidesa per al territori, amb la projecció que ha generat la recent creació del Consorci DO Alella i quan s’acaba d’estrenar l’Oficina de Turisme, dues plataformes que han de donar empenta al turisme enològic de la zona, s’espera que la festa sigui un èxit.

La festa es farà a Alella els dies 10, 11 i 12 de setembre, però algunes de les activitats ja es poden realitzar els dies abans, començant per la primera Festa Vinalia Rvstica que es farà al Parc Arqueològic Celler Vinaria de Teià aquest cap de setmana. La proposta Tapes + Vi, el bateig dels Trabucaires del Vi d’Alella, un taller artístic sobre la verema i la primera Cursa de la Verema, promoguda pel Centre Excursionista d’Alella, són algunes de les novetats del programa d’enguany. També cal destacar l’ampliació de l’oferta de visites guiades als cellers i una visita en anglès al celler Alella Vinícola.

El tret de sortida oficial de la festa, en què l’actor Abel Folk farà de pregoner, és divendres 10 de setembre a les 19h a la Plaça de l’Ajuntament amb la proclamació de la pubilla, la trepitjada de raïm pels hereus i pubilles i la benedicció del primer most. A més, es lliuraran els premis a la millor tasca de conreu de la vinya i al millor aparador.

Mostra de vins i gastronomia
Després de la inauguració s’obrirà la Mostra de vins DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques instal·lada a l’Hort de la Rectoria, un dels espais més concorreguts de la festa. S’esperen milers de visitants que podran degustar durant tres dies els vins i caves que elaboren els cellers Alella Vinícola, Alta Alella, Joaquim Batlle, Parxet, Roura i Signat, i els plats que ofereixen una quinzena de restaurants, cinc bars i dues pastisseries. També es posa a la venda el XXXVI Porró de la col·lecció del Casal d’Alella.

D’altra banda, vuit bars del poble oferiran dissabte de 12.30 a 14h una selecció de tapes pensades per degustar amb vi DO Alella, sota el nom de Tapes+Vi. El preu de cada tapa-maridatge és de 4€.

Anyada fresca i amb una alta acidesa
Els cellers de la DO Alella comencen a recollir el raïm de les vinyes. Segons els experts la primavera tant plujosa d’aquest any ha fet créixer els ceps amb molt vigor i el punt d’acidesa del raïm és “magnífic” com a base per a un bon vi de reserva. Aquest 2010 l’anyada del vi de la DO Alella és “fresca” i d’una “alta acidesa”, dues condicions que fan possible una bona base per a l’elaboració de vi de reserva ‘important’. És la lectura positiva que fa el propietari del celler Alta Alella, Josep Maria Pujol-Busquets, durant aquesta primera setmana de verema, que ha arribat més tard del que és habitual.

Aquest any, doncs, la festa popular de la verema (10, 11 i 12 de setembre) arribarà al municipi amb molta feina encara per fer als cellers. L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, també ha alertat que “si continua plovent es posaria en perill la collita”. Al marge d’això, l’Ajuntament continua apostant pel vi com a element de promoció turística i enguany ha donat un nou impuls a la festa.


Els cellers d’Alella ja han començat la verema FOTO: JORDI PUJOLAR


Els veremadors dels cellers d’Alella recullen raïm dels costers FOTO: JORDI PUJOLAR

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa