VadeVi
Altrabanda prepara un vi de pansa blanca de baixa graduació

El celler Altrabanda no para d’innovar i afegeixen un altre vi especial a la seva llista de vins poc habituals (un vi de taronja, un vi espumós monovarietal de pansa blanca, un vi de pansa blanca amb meceració pelicular, un monovarietal de sumoll, etc.). Aquesta vegada l’originalitat ve donada per la baixa graduació del vi que ara mateix estan fermentant. L’objectiu és fer un vi de 8 graus -un terç menys de graduació del que és habitual- i, encara més difícil, “que sigui bevible”, confessa Joan Plans.

“Hem tastat alguns vins d’aquest tipus i els acostuma a faltar cost i estructura, són massa lights”, explica Plans. Altrabanda no vol fer un vi així, al contrari, volen que, malgrat tenir un terç menys d’alcohol sigui un vi amb estructura i amb cos, que valgui la pena. La manera de fer-ho és utilitzant un tipus de llevats que consumeixen més sucre, collint el raïm més verd i fent una fermentació molt llarga, pot arribar a durar un mes, a uns 10 graus de temperatura. “Volem oferir la possibiltiat de gaudir de l’experiència de prendre un bon vi de la màxima qualitat i elegància però que redueixi l’efecte de l’alcohol en el consumidor”, explica Joan Plans. I és que el principal client d’aquest vi ha de ser el sector de l’hosteleria, ja que és justament el moment en què es més habitual el dilema entre beure i conduir.

És la primera vegada que fan aquest vi, malgrat que la idea els rondava pel cap des de fa temps: “Fa anys que estem fent proves en aquest sentit, però la qualitat extraordinària que aquest any ens està donant la varietat pansa blanca ens ha fet veure que aquest era el moment adeqüat per produir-lo”. Tot i així, el vi no podrà portar el segell de la DO, ja que segons els estatuts no es pot admetre cap vi per sota dels 11’5 graus. A més, segons la normativa una beguda alcohòlica de menys de 9 graus no pot ser considerada vi, unes normatives que, segons Plans, són pròpies d’una època en què la preocupació per la taxa d’alcoholèmia no existia.

Està previst fer-ne només 600 litres i comercialitzar-lo sota el nom de Castell Ruf, la marca que el celler reserva per aquells vins que no entren dins els paràmetres de la DO Alella. La resta els comercialitza sota el nom Serralada de Marina.


El celler té un espai dedicat a fer tastos FOTO: ALTRABANDA


El vi de baixa graduació es fermenta a 10 graus de temperatura durant una llarga temporada FOTO: ALTRABANDA


El celler Albrabanda està situat a Martorelles FOTO:ALTRABANDA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa