La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la DOQ Priorat

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat celebra aquest divendres dia 18 el 60è aniversari de l’oficialització de la DO, que va tenir lloc l’any 1954. L’acte de celebració tindrà lloc al refetor de la Cartoixa d’Scala Dei i servirà per homenatjar a les persones que han estat vinculades al Consell Regulador durant tots aquests anys.

Entre els convidats, hi haurà els expresidents Sal·lustià Alvares i Delfí Duch, així com els descendents del primer president, Ramon Vidal-Barraquer. A més, l’Honorable conseller Josep Maria Pelegrí, presidirà la jornada.

En finalitzar la jornada commemorativa, tindrà lloc una nova sessió del “Divendres DI-VINIS”, en la qual s’oferirà una visita al conjunt patrimonial d’Scala Dei i un tast de vins amenitzats pels músics Joan Masdéu i Oest.

DO Priorat: 1.000 anys d’història, 60 de DO

Tot i que el primer intent fou el 1932, amb l’aprovació de l’Estatut del Vi per part del govern republicà, on s’esmentava la zona vitivinícola del Priorat com a regió a protegir, no va ser fins anys després de la Guerra Civil que es va oficialitzar l’existència de la Denominació d’Origen Priorat amb un reglament i un Consell Regulador operatius. Aquesta mesura donava rang legal a una marca vitivinícola amb més de 1.000 anys d’història.

De fet, el topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la DOQ Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença al segle XII els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ.

La història explica com el rei Alfons I el Cast va enviar dos cavallers a recórrer el país per localitzar un lloc idoni perquè l’orde dels cartoixans, procedents de la Provença, s’instal·lés a Catalunya. Arribats al peu del Montsant, els cridà l’atenció l’indret i preguntaren a un pastor sobre el lloc. A més d’informar-los, el pastor els va explicar un fet sobrenatural que des de feia temps succeïa al bell mig de la vall. Al pi més alt apareixia una escala per on pujaven i baixaven els àngels.

Els cavallers ho comunicaren al rei, qui va oferir aquella contrada a l’orde. Els Cartoixans, establerts al Priorat al segle XII, van aixecar l’altar del temple dedicat a Santa Maria a l’indret on es trobava l’arbre. La història va donar nom al monestir i alhora ha generat una iconografia fortament arrelada al territori.

Des de fa gairebé 1000 anys, nou petits pobles s’han instal·lat amagats entre els costers de pissarra que es dispersen als peus de la serra de Montsant. Els seus habitants, viticultors des de sempre, van modelar el terreny amb marges i gràcies a la generació d’agricultors que actualment tenen entre 70 i 80 anys d’edat, que han seguit amb la seva tradició agrícola i s’ha conservat la cultura vitivinícola al Priorat.

Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial. Va ser a la fi dels anys 1980 quan es va iniciar l’obertura un nou cicle de prosperitat, fruit del qual s’ha reconegut la DO Priorat com a denominació d’origen Qualificada, l’única DO Qualificada a Catalunya i una de les dues úniques existents a l’estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa