Apren a fer marges de pedra seca a Albet i Noya el 17 i 18 de desembre

Després de l'èxit de les dues edicions anteriors, Albet i Noya organitza III Curs de margers

Els marges de pedra seca ajuden a evitar l’erosió i fan a més la funció de dipòsits de pedra. Foto: VADEVI.cat

Els propers dies 17 i 18 de desembre tindrà lloc el III curs per aprendre a fer marges de pedra seca, convocat pel celler penedesenc Albet i Noya.

Com els dos anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en el que dos mestres margers de l’escola de Mallorquina de treball de la pedra seca, vindran a ensenyar les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres mes pedregoses i costerudes del Penedès.

El curs tindrà lloc a una les vinyes més emblemàtiques i boniques del Penedès, propietat d’Albet i Noya, la de “El Fanio”, a Can Milà de la Roca, plantada de xarel·lo i situada just sobre el poble de Lavern.

Aquesta vinya es troba dins la zona de Costers de l’Ordal, una de les zones més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les concentracions de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la comarca, i que malgrat trobar-se en estat bastant precari, s’ha plantejat en diverses ocasions sol·licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO per la seva importància cultural i paisatgística.

Els marges de pedra seca tenien i tenen una funció importantíssima en la viticultura i en l’agricultura en general: marquen els bancals, delimiten les parcel·les, ajuden a evitar les fortes erosions i a mantenir el valor agrícola, la fertilitat i la humitat, tot aprofitant la pedra present al mateix terreny, fent a més la funció de dipòsits de pedra.

Albet i Noya promou la recuperaciód’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de treball de la pedra seca de l’escola Mallorquina, que són més acurades que les utilitzades a la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca pel darrere, el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges.

Les places con limitades a 20 persones i les inscripcions ja són obertes a Albet i Noya (Marta Carbonell) al mail: martacarbonell@albetinoya.cat o al tel. 93 899 48 12.

Nou comentari