Trobar el vi que millor s’adequarà al menjar (o el menjar que millor s’adequarà al vi) no sempre és fàcil. Tradicionalment s’ha parlat sempre d’unes regles determinades i senzilles que, a l’hora de la veritat, no sempre serveixen. El vi blanc s’ha associat amb entrants i peixos, el rosat amb plats lleugers i arrossos i el negre amb carns. Els vins dolços o licorosos i el cava s’ha reservat tradicionalment per les postres. Però cada vegada més es reivindica el cava com una beguda que pot servir per tot l’àpat, de principi a final, i dir carn o peix sense precisar la multitud de matisos, textures i gustos que hi pot haver entre aquests dos aliments, és arriscar-se massa a no encertar-la.

Joan Maria Romaní, al seu “Diccionari del Vi i del Beure” assegura que els vins blancs poden anar bé amb aperitius, entremesos, embotits lleugers, mariscos, sopes i cremes. Els rosats i negres lleugers, amb plats lleugers, fregits, arrossos, salmó, entrepans i formatges. Els negres amb cos serien per les carns vermelles, rostides, guisades o estofades i formatges curats i secs. I els licorosos i dolços per postres dolços, postres de músic i gelats.

Tot i això, més enllà del tipus de menjar i del tipus de vi , cal tenir present també el gust personal i conèixer quines varietats de vi poden lligar millor amb un plat concret. La tria no sempre és fàcil, però en canvi, encertar-la fa l’àpat molt millor. Per això, a més dels tradicionals cursos de tast, alguns cellers, grups o establiments organitzen també cursos de maridatge. En les properes setmanes estan programats dos cursos de maridatge a Barcelona. És el cas del Centre Cultural del Vi que ha programat pels propers 8 i 10 de febrer el taller sobre maridatge “Vi i Gastronomia”. D’altra banda, dimarts 16 de febrer tindrà lloc el curs “Una visió, crítica i desenfadada, sobre el maridatge entre vins i menjar” a Monvínic, de la mà de César Cánovas, coresponsable de l’equip de sommeliers de Monvínic.


Monvínic té 500 metres quadrats i està plantejat com a espai diàfan FOTO: MONVÍNIC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa