Aprofitar la verema per a fer enoturisme

Els cellers catalans aprofiten el mes de setembre per obrir les seves portes i oferir tastos i visites guiades a les seves vinyes i les seves instal·lacions

Molts cellers de Catalunya organitzen durant el mes de setembre visites guiades, tastos i la possibilitat de pariticipar en la verema. I és que la verema és l’època més forta de l’enoturisme, el moment en què els aficionats al vi poden conèixer de primera mà el procés d’elaboració del vi.

Així, per exemple, el Patronat de Turisme de Subirats ha posat en marxa una oferta d’activitats per a tot el mes de setembre sota el nom “Viu la verema a Subirats”, i cellers com Clos Dominic, el Celler Vilarnau, Codorniu, Caves Nadal, Mas Comtal o algunes de les catedrals del vi, obren les portes de casa seva per als visitants.

La visita a Clos Dominic, que es farà el proper 2 d’octubre per un preu de 15 euros, consistirà en una passejada per les vinyes i la possibilitat de participar en la verema, tallant el raïm seguint les explicacions sobre la maduresa del raïm. Al celler s’observarà les diferents fermentacions, una petita ll´çó ràpida sobre la vinificació artesanal i un tast de diferents vins i mosts.

Caves Nadal organitza de dilluns a dissabte, durant tot el mes de setembre, visites personalitzades per donar a conèixer als amants del vi, el ‘Moment culminant’ de la collita del raïm i gaudir en persona del naixement de noves anyades de caves i vins blancs nobles. Durant una hora de recorregut podreu passejar per la Finca i visitar les vinyes, reviure la verema i veure el procés de fermentació, tastar el most fresc de diverses varietats i, en finalitzar la visita de 90 minuts, fer un brindis amb una copa de cava i galetes. Tot per 9 euros per persona.

D’altra banda, Cultura del Vi organitza una ruta guiada pels cellers modernistes de l’Espluga de Francoli, Nulles i Barberà de la Conca: les catedrals del vi. La visita, amb un cost de 50 euros per persona, inclou el viatge d’anada i tornada amb autorcar des de Vilanova i la Geltrú amb dos punts de recollida intermitjos (El Vendrell i Valls), les visites guiades al Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francoli, al Museu del Vi, al Celler Cooperatiu de Nulles + Tast de Vins, També està inclòs el dinar i les visites guiades al Poble i Castell TEMPLARI de Barberà, al Celler Cooperatiu de Barberà de la Conca + Tast de Vins.

El Celler Vilarnau aprofita també aquestes dates per convidar a conèixer la seva terra, els seus fruits i el seu entorn, el procés com es fa el cava i el celler, un laberint d’ampolles on descobrir els secrets de la qualitat dels caves. La visita costa 8 euros però fent la inscripció a través de Els Vins del Penedès, l’activitat és gratuïta. La mateixa web dels Vins del Penedès ofereix també una visita gratuïta al Codorniu el diumenge 26 de setembre.

Mas Comptal, per la seva banda, organitza dues activitats per als propers dies. D’una banda la verema a l’antiga el proper 18 de setembre, Per començar una gimcana per les vinyes per collir raïms que després es posaran en bujoles i s’aixefaran amb els peus. Un cop obtingut el most, s’impliran ampolles de vidre decorades pels mateixos participants que podran endur-se a casa. Tot seguit una visita per les instal·lacions del celler i una degustació amb aperitiu, posaran punti final a l’activitat que costa 20€ per als adults i és gratuïta pels menors. L’endemà, el 19 de setembre, es farà una passejada per les vinyes. Des de Mas Comtal fins al Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs durant un recorregut fàcil d’uns 6km (anada i tornada). Una ruta guiada que permet conèixer els detalls del territori; la seva història, la seva fauna i la flora i també del monestir romànic, un dels més emblemàtics del Penedès declarat el 2000 com a Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Molts altres cellers obren les seves portes a tothom qui vulgui visitar-lo havent avisat prèviament. És el cas de Cava Berdié que disposa d’un Wine Bar obert de dijous a diumenge al matí i que ofereix visites guiades, sempre i quan es concertin prèviament.


L’enoturisme és un dels aspectes que han de potenciar els cellers FOTO: CELLER PARATÓ

Nou comentari