Vinyes de l’Empordà Foto: Empordàlia

El Comitè Permanent d’Agricultura Ecològica (SCOF) ha arribat aquesta setmana a un acord sobre les noves normes europees del “vi ecològic”, que, en les properes setmanes, seran publicades al Diari Oficial.

La nova normativa s’aplicarà a partir d’aquesta verema i permetrà als productors de vi ecològic utilitzar l’expressió “vi ecològic” en les seves etiquetes. A més, aquestes hauran de mostrar el logotip ecològic de la UE i el codi del seu certificador, més enllà de seguir respectant les normes ja vigents sobre l’etiquetatge del vi. Malgrat que ja hi havia normes sobre el “vi elaborat amb raïm ecològic”, aquestes no cobrien les pràctiques enològiques, és a dir, tot el procés des del raïm fins al vi.

Després de la votació del Comitè Permanent d’Agricultura Ecològica, el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la UE, Dacian Ciolos, ha considerat que era “important establir normes harmonitzades” per “garantir una oferta més clara als consumidors, que cada vegada s’interessen més pels productes ecològics”. “M’alegro que haguem fixat normes que distingeixen clarament el vi ecològic del convencional, com passa amb d’altres productes ecològics. Així, els consumidors poden estar segurs que qualsevol vi ecològic haurà estat produït segons normes de producció més rigoroses”, ha afegit Ciolos.
Les noves normes ofereixen més transparència i faciliten el reconeixement per part dels consumidors. Contribuiran no només a facilitar el funcionament del mercat interior, sinó també a reforçar la posició internacional del vi ecològic de la UE, ja que molts altres països productors de vi (com els EUA, Xile, Austràlia o Sud-àfrica) ja han fixat normes sobre el vi ecològic. Aquest text legislatiu permet completar les regles sobre l’agricultura ecològica de la UE i cobrir la totalitat dels productes agrícoles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa