Aquells «festivales de la vendímia»

adevi/noticia/3926&passaact=1″ target=”_blank”>l’arxiu del No-Do, el noticiari franquista que des del 1943 fins el 1976, els cinemes d’arreu de l’Estat espanyol estaven obligats a projectar, descobreix estampes coloristes i folklòriques de la Catalunya de la dictadura. En un temps en que només les notícies positives arribaven al ciutadà mitjà, prou edulcorades i amarades d’un patriotisme espanyol sense cap matis crític, es retroben curiositats com la celebració del “festival de la vendímia” que va tenir lloc a Barcelona al setembre del 1956.

Amb la locució i el llenguatge habitual de l’època, la veu en off informa que la celebració va estar presidida per la “excelsa patrona Virgen de las Viñas, que se venera en Tomelloso” i s’indica que la imatge d’aquesta localitat de Ciudad Real -que en aquells temps formava part de Castilla la Nueva- va ser expressament traslladada a la “Ciudad Condal”, on nens i nenes “ataviados con trajes típicos” ofrenaven els gotims a la Mare de Déu.

Com no podia ser d’altra manera en el país del nacionalcatolicisme, el primer most és beneït i ofert a la imatge de Tomelloso, això sí, “en una copa histórica cedida por el Museo del Vino de Villafranca del Panadés”. La celebració finalitza amb una caravana amb carrosses al·legòriques ofertes pels “Amigos de la Viña y el Vino” del Penedès.

Nou comentari