VadeVi
Arandell i Aromella, dues noves varietats de raïm amb nom català

La Universitat novaiorquesa de Cornell, una dels 15 millors del món segons el ranking QS Top Universities, ha fet públic el nom de dues noves varietats de raïm que han estat desenvolupades pel professor Bruce Reisch, del Departament d’Horticultura d’aquest centre docent: un raïm blanc resistent al fred i un innovador raïm orgànic negre. La primera, amb unes qualitats aromàtiques cítriques i la segona amb uns atractius tocs de nabiu. No obstant això, els seus noms científics-NY76.0844.24 i NY95.0301.01-resultaven molt poc suggerents de cara al públic.

El passat mes d’agost, científics de la Universitat nord-americana van demanar als amants del vi de tot el món que aportessin propostes creatives de noms per a aquestes dues noves varietats que veurien la llum en breu temps, com a part d’un programa de cultiu previst per al 2013.

Obert el procés per aportar noms i després d’haver rebut més de mil suggeriments, el professor Reisch ha desvetllat les identitats, fins ara secretes, de les dues noves varietats de raïm: ‘Arandell‘ i ‘Aromella‘.

Arandell

El nom de ‘Arandell’ està format per la conjunció de dues paraules: “nabiu” (en espanyol, arándano, atès que la paraula anglesa per aquest fruit seria blueberry) i la síl·laba “ell” continguda en Cornell, el nom del centre investigador. ‘Arandell’ és el primer raïm conreat a The New York State Agricultural Experiment Station’s, procedent d’una vinya que no necessita cap tipus de fumigat.

Aromella

Per la seva banda, l'”Aromella” és una aromàtica varietat de raïm moscatell blanc, que va ser batejada per Michael Borboa, un enòleg i compositor californià que va utilitzar un exercici líric que utilitza habitualment per escriure les seves cançons. L’Aromella té una alta resistència a l’hivern i una molt bona productivitat. El professor Reisch assegura que la seva criança és molt oportuna, donada la creixent popularitat dels vins de moscatell al mercat nord-americà.

Es dóna la circumstància, no se sap si casual o no, que els noms de les dues noves varietats de raïm tenen una fonètica de clares resonàncies catalanes.

Entre els més de mil noms suggerits, la Universitat de Cornell ha destacat, a tall d’exemple, els següents: Big Red, Floridian Dew, Zitrustaminer, Edehka Gakwa, Gorgess, Coldaroma, Sensibility, Newyorka, Leatherstocking Allure, Velour, Obama White/Romney Red, Viampirat, Bumble, Elderclimber, Berry My Heart, Orgarnet, Confitnoir, Blue Puker, Red Toupee/Dark Side of the Wine, Ghost Deer White.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa