El trepat, la varietat de raïm més pròpia i emblemàtica de la DO Conca de Barberà i dels caves d’aquesta zona, té festa pròpia per primera vegada. Es tracta de la Festa del Trepat que se celebrarà al Castell de Barberà de la Conca aquest dissabte 22 de maig.

En total hi participen 10 cellers: Gatzaravins, Molí dels Capellans i Mas del Tossal del Viver de Celleristes de Barberà, Carles Andreu, Mas Foraster, Vinícola de Sarral, Concavins, Carlania, Agrícola de Blancafort i Castell d’Or.

Malgrat que aquests deu cellers són els únics que vinifiquen vins blancs, negres i rosats amb trepat, aquesta varietat és molt usada també per al cava. A més, “cada cop són més els cellers que s’hi interessen”, segons el Consell Regulador de la DO Conca de Barberà.
[[frase]]
L’objectiu de la festa no és altre que potenciar aquesta varietat única del territori i fer-ne promoció. Per això durant la jornada de dissabte, diversos especialistes i entesos, entre d’altres el sommelier Roger Viusà (Subcampió del Món de Sumillers 2008 i Campió d’Europa de Sumillers 2007, Campió d’Espanya 2006 i Campió de Catalunya 2006), presentaran els darrers coneixements sobre aquesta varietat de raïm i els vins i els caves que en deriven. Es parlarà de la història, les condicions del sòl, les condicions climàtiques, la viticultura, l’enologia i els maridatges gastronòmics d’aquesta varietat.

Cada cop, més vins de trepat
Encara que tradicionalment s’ha fet servir per elaborar rosats i caves, des de fa uns anys, i sobretot des de 2008, alguns cellers de la DO Conca han apostat per elaborar més vins amb aquesta varietat, i ara ja es troben vins negres i fins i tot algun blanc. A dia d’avui, només hi ha dos vins al mercat que siguin 100% Trepat Negre (el Carles Andreu i el Cabanal de la Cooperativa de Barberà), encara que la secretària tènica de la DO Conca de Barberà Elisabet Sáez avança que en breu en sortiran més. “La veritat és que estan donant molts bons resultats i esperem que serveixi per diferenciar-nos com a DO”, afegeix. Segons Sáez, el trepat és una varietat que en general no té massa color, però que acostuma a ser bastant productiva, “d’aquí que si vols fer un vi negre has de tenir molta més cura per poder extreure més per obtenir un grau més raonable per un vi negre”. Es comporta de manera molt semblant al pinot noir: les dues tenen poc color, aromes semblants i són complicades d’elaborar.

El trepat és una varietat de raïm negre, amb la qual s’elaboren vins rosats i negres i caves rosats, aromàtics i frescos. De brotada primerenca i sensible a les gelades de primavera. Poc sensible a malalties criptogàmiques, però sí a la clorosi en terrenys calcaris. Dóna vins de bona acidesa i graduació alcohòlica mitjana, molt característics. S’obtenen uns vins rosats i uns vins base per a caves molt personals, amb els quals ha obtingut un gran reconeixement de qualitat, que han permès que la DO Conca de Barberà l’adopti com a exponent de singularitat.


Programa de la festa:
De 9h a 10h: Esmorzar Popular
10h: Mercat de coleccionista de xapes de cava, en comprar una ampolla de cava rosat amb una placa nova de la Cooperativa de Barberà, s’hi afegirà una xapa commemorativa, per un preu de 6€.
10h: Visites guiades a les vinyes del trepat.
11h: Mercat del Vi i Cava als baixos del Castell Templer, degustació de vins, caves rosat i negres vinificat amb trepat.
12h: Tast de trepat amb el sommelier Roger Viusà.
14h: Dinar popular.
17h: Maridatge amb vins i caves de trepat.
18h: Concert de Jazz clàssic amb degustació del maridatge.


Cartell de la festa FOTO: DO CONCA DE BARBERÀ


La Festa del Trepat es farà al Castell de Barberà de la Conca FOTO: DO CONCA DE BARBERÀ


El trepat és la varietat de raïm negre autòctona de la DO Conca de Barberà FOTO: DO CONCA DE BARBERÀ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa