VadeVi
ASAJA demana un pla de xoc agrícola i ramader per les pèrdues generalitzades del 2009

El sindicat Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) critica que no hi ha cap sector de l’agricultura i la ramaderia de Catalunya que hagi tingut preus de venda que cobrissin les despeses d’explotació, ja que els preus per al productor van baixar, mentre que les matèries primeres van pujar, i el preu final per al consumidor no va reflectir les caigudes que van percebre els agricultors i ramaders.

És per això que el sindicat ha demanat a la Generalitat un pla de xoc agrícola i ramader per a impulsar a un sector que el 2009 ha registrat pèrdues en tots els àmbits excepte en el de flors i plantes. El sector del vi no se salva de la devallada però no figura entre els sectors amb més pèrdues aquest 2009. Segons la presidenta d’Asaja, Rosa Pruna, els cereals han registrat caigudes de preus del 27% i del 20% en el sector de la llet. L’àrea que menys ha perdut ha estat la del boví de carn, amb un 1,8%.

Rosa Pruna lamenta que la renda agrària està baixant des de 2006, i que la campanya 2009 “no va ser dolenta, sinó nefasta” no només a Catalunya, sinó a Espanya i en tota la Unió Europea. Per això, Asaja insta al Govern espanyol que aprofiti la presidència europea per a millorar la competitivitat del sector primari comunitari amb ajudes, i dóna de termini fins a finals de febrer a l’Executiu espanyol perquè apliqui les propostes per a reactivar l’agricultura que va fer el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero just abans d’acabar l’any. El sindicat destaca algunes d’aquestes mesures, com el finançament de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), solucions favorables per a les tarifes elèctriques del sector agrari i un pla de reactivació per a determinats sectors.


Un temporer treballa en la verema, a l’Alt Penedès FOTO: ROBERT RAMOS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa