VadeVi
Baixa consum de vi en bars i restaurants però el pitjor de la crisi ja ha passat

El consum de vi va caure un 10,3% en valor en els nou primers mesos de 2009 en cafeteries, bars, restaurants, hotels i consum nocturn fins als 961,59 milions d’euros, mentre que en volum, la contracció es va situar en el 7,8%, amb 253,3 milions de litres consumits fora de la llar, segons dades publicades avui per l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OEMV).

Segons l’OEMV després de l’estiu, tot i que ha seguit baixant el consum, s’ha suavitzat la caiguda per la rebaixa dels preus mitjos: un 3,9% en el tercer trimestre de l’any, enfront de les reduccions inferiors del 2,7% en els 9 primers mesos de l’any.

Però aquesta davallada en el preu del vi ha afectat de manera diferent els vins en funció de si tenen denominació d’origen o no. La reducció de preu és major en els vins sense denominació d’origen, que baixen un 11% en l’acumulat anual, mentre que els vins amb denominació d’origen pugen els seus preus un 2,5%. Això ha fet que siguin els vins sense DO els que presenten una millor evolució en termes de volum de litres venuts: una davallada del 3’9% en l’acumulat gener-setembre enfront d’una baixada de l’11% en els vins amb DO. En termes de valor, els vins sense DO cauen un 14% enfront del 9% dels vins amb DO.

Quant al tipus d’establiment, la reducció de preu és major en els restaurants que, encara que suavitzen les seves pèrdues, segueixen registrant resultats negatius amb reduccions en volum del 8,8% en l’acumulat dels nou primers mesos de l’any i del 5,4% en el trimestre. En els bars, cafeteries i cafès, les compres de vi en termes de volum van pujar un 1,9% en el tercer trimestre fins als 44,65 milions de litres, donant la volta a la tendència de l’any. Tot i així en termes de valor es manté una caiguda del 3’6% en el tercer trimestre que en l’acumulat de l’exercici arriba fins al 10%.

L’OEMV assegura que aquestes dades “mostren que el pitjor de la crisi va tenir lloc a principis del 2009” i que si es manté aquesta tendència, “podria augurar-se un tancament de l’any una mica menys dolent del vist fins ara”.


El consum de vi als restaurants ha baixat per culpa de la crisi FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa