Benedetta Tagliabue, peix i xarel·lo

L’arquitecta Benedetta Tagliabue amb el xef del Moments, Raül Balam. Foto: COMRàdio

El programa de gastronomia i diàleg de COMRàdio Dinem i en parlem , que aquesta setmana es desenvolupa a la cuina del restaurant Moments de l’Hotel Mandarín Oriental del barceloní Passeig de Gràcia, estableix aquest cop un intercanvi d’idees entre l’arquitecta Benedetta Tagliabue i el xef Raül Balam.

El cuiner proposa per a Tagliabue un plat de lloritos -un peix de la costa del Maresme- fregits: “La seva escata lluenta recorda la coberta d’una de les obres de Benedetta, la coberta del mercat de Santa Caterina”, diu el cuiner.

Els filets de peix els acompanyarà “amb dues salses que hem recuperat del Llibre de Sent Soví, del segle XIV: l’almadroc i el juvert, que ténen la peculiarietat que, combinades, recorden el pesto, la salsa d’alfàbrega, i així fem un homenatge a Itàlia, on va néixer la Benedetta”.

A l’hora de triar un vi per a beure amb aquest plat, el director de VADEVI.cat, Joan Nebot comenta: “Com que estem parlant d’un peix de la costa, que és un plat molt tradicional, i que s’acompanya d’unes salses catalanes recuperades del segle XIV, i a més a més, la convidada es dedica a l’arquitectura, que és potser l’art del que en podem observar obres més antigues, doncs havia de triar un vi també molt tradicional, així que proposo un vi de xarel·lo, la varietat de raïm més característica de la DO Penedès. Es tracta de l’ Oxigen de Can Pasqual , que com que és un vi jove, és de la collita del 2011″.

“A més a més” continua Nebot, “un peix fregit és un plat saborós que necessita un vi amb una certa estructura i força, no pots posar-li un vi blanc prim i feble, i a diferència del que s’havia fet en els últims anys, en que al Penedès s’havien embotellat vins que eren la base del cava i eren poc madurs i tenien poca força, ara els xarel·los s’elaboren amb raïm que es verema ben madur, així que són vins densos i aromàtics, són vins mediterranis, que lliguen perfectament amb aquest peix de la costa”.

A l’arribar al moment del tast, Nebot explica que el vi Oxigen procedeix de la masia Can Pasqual de Gelida, documentada des del S. XVI, i que el tacte untós que li dóna la criança amb les mares combina molt bé amb l’oli d’oliva en que s’ha fregit el vi. Quan Nebot li demana l’opinió, Tagliabue respòn: “Jo no sé descriure un vi, així que en síntesi: molt bò!” Per a Balam, el vi i el plat “són molt diferents, però fan un bon matrimoni”.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem.

Nou comentari