VadeVi
Brussel·les retira la seva proposta de noves regles per al vi ecològic per falta de suport

La Comissió Europea ha deicit retirar la seva proposta d’introduir noves regles per al vi ecològic després de constatar en una reunió dels 27 que no conta amb els suports necessaris per a dur-la endavant. El vi no està inclòs en la regulació dels aliments ecològics que té la Unió Europea i que obliga a unes normes específiques com, per exemple, la poca o nul·la presència de substàncies químiques en aquests productes. Per això Brussel·les pretenia sotmetre’l a restriccions similars a les d’altres aliments i limitar també les tècniques de producció, entre altres mesures, per a diferenciar-lo del vi convencional.

Actualment, els vins elaborats amb raïm ecològic inclouen en la seva etiqueta una referència que el seu raïm “procedeix de l’agricultura ecològica” i aquesta seguirà sent la norma aplicable, després de la falta d’acord per a introduir normes més estrictes que afectin no només al cultiu del raïm sinó també a l’elaboració del vi. En concret, la Comissió Europea proposava limitar la presència de sulfats respecte la quantitat permesa en els vins tradicionals, restringir la llista d’additius permesos i no autoritzar cinc pràctiques enològiques concretes, així com reduir l’ús de tres tècniques més.

Un cop constatada la falta de suports a la proposta, la Comissió Europea s’ha fet enrere. Després de diversos mesos de debat “no ha estat possible trobar un compromís acceptable” per a una mesura en la qual països com França o Alemanya plantejaven certes reticències, segons han explicat fonts comunitàries. El comissari d’Agricultura, Dacian Ciolos, ha explicat que “no es donen les condicions en la majoria dels Estats membres per a instaurar les noves regles” i assegura “no estar disposat” a adoptar un compromís menor “que enviés als consumidors un missatge equivocat”. “Espero que la indústria i la investigació assoleixin avanços i puguem tornar sobre aquest assumpte més endavant”, ha conclòs.

Els agricultors lamenten la retirada de la proposta
La retirada de la proposta per part de la Comissió Europea ha provocat queixes entre els agricultors que consideren “urgent” tenir una legislació sobre vi ecològic i que aquesta distingeuxi els vins ecològics dels convencionals per tot el procés d’elaboració, des de al viny a l’ampolla. Així ho han explicat els responsables del Comitè d’Organitzacions Agràries i Cooperatives Europees (Copa-Cogeca). El seu secretari general, Pekka Pesonen, ha expressat la seva “decepció” perquè considera que cal harmonitzar les normes de la UE i desenvolupar el mercat d’aquest tipus de beguda, ja que augmenta la demanda i existeixen molts “estàndards privats” sobre la seva elaboració. Copa-Cogeca ha assenyalat que existeixen investigadors, productors i països que han treballat durant anys per a definir normes sobre vi ecològic i ha instat a la CE a tornar a presentar propostes “com més aviat millor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa