Als anys vuitanta Martí Vallès va fer realitat el somni de recuperar l’activitat vitivinícola que havia estat tradicional a la seva família. Va comprar la finca Can Bonastre, a Masquefa, i va reconvertir la masia del segle XIV, situada en un indret de gran bellesa sobre un suau pujol als peus de Montserrat. No hi havia tradició catalana de finques vitivinícoles amb vins d’alt nivell, així que es va emmirallar en els châteaux francesos i va emprendre la tasca de replantar les vinyes al voltant de la masia i recuperar les que hi havia.

Era un projecte ambiciós, així que a l’hora de triar les varietats per a les 50 hectàrees de vinya, va respectar les tradicionals de l’indret, xarel·lo, macabeu o ull de llebre, però també va apostar per les més prestigioses del món: chardonnay, cabernet sauvignon o merlot. I esclar, la més especial, la mítica i poc freqüent pinot noir, de la qual actualment en tenen plantades 4,2 hectàrees. És una varietat difícil, el repte al qual qualsevol enòleg vol enfrontar-se -si és prou valent- i encara més si el que es vol elaborar és un vi negre. Aquest raïm ha demostrat en diferents indrets del món, incloent-hi Catalunya, que és relativament fàcil de treballar per fer-ne vi o cava rosats. Però pel que fa al vi negre, només els borgonyons originals han assolit el grau d’excel·lència que ha donat origen al mite, un mite al qual fins i tot s’han dedicat pel·lícules com Entre copes (Sideways, 2004), en què aquest raïm assumeix el paper de metàfora per retratar la fugida de la vulgaritat del protagonista.

Seguint el full de ruta marcat, el 1999 a Can Bonastre van presentar el seu primer vi negre elaborat exclusivament amb aquesta varietat. Ara, deu anys després i amb la sortida al mercat de l’anyada 2008, el pinot noir assumeix el paper de fil conductor de les activitats de Can Bonastre Wine Resort. Al restaurant gastronòmic Tribia que hi ha a la mateixa masia, el xef Víctor Gómez ha desenvolupat un menú degustació en el qual el pinot noir és l’ingredient bàsic i pren diferents formes i textures. Ara s’hi pot gaudir de vinoteràpia, de gastronomia i de vi amb les muntanyes de Montserrat de fons i envoltats de vinya.


Rovellons cuinats amb pinot noir que es poden tastar al restaurant Tribia, que hi ha a la masia Can Bonastre FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa