En l’anterior etapa del Consell Regulador de la DO Penedès es va llençar el Pla Estratègic, que entre altres mesures, va potenciar el xarel·lo com a varietat blanca de raïm pròpia i distintiva dels vins penedesencs. I va ser un èxit: a hores d’ara hi ha un bon grapat de vins blancs monovarietals de xarel·lo d’un nivell de qualitat altíssim, però, per damunt de tot, representatius exclusivament de la DO Penedès.

Però la gran pregunta, continuava oberta: i respecte als vins negres, què?

Ara que ja s’ha assegurat l’implantació del xarel·lo, el nou president de la DO, Josep Maria Albet, fa un altre pas endavant, i ja parla obertament de que també s’ha de tenir una varietat negra representativa de la DO.

Segons Albet, descartades les foranes, alguns dels raïms candidats són el garrut, el sumoll o el belat, tot i que no se’n descarten altres de més esteses, com la garnatxa negra o el monestrell, que tenen a favor ja han demostrat abastament les seves qualitats, i en contra, que mai serien representatives només del Penedès, atès que es treballen també en molts altres indrets vitivinícoles.

És una proposta trencadora amb el tradicional immobilisme de la DO: cal tenir en compte que el raïm sumoll, tot i ser una varietat autòctona i que havia estat molt estesa al Penedès, ha estat autoritzat molt recentment i s’ha trigat molts anys en fer-ho, i que les altres dues varietats proposades, garrut i belat, encara no han estat acceptades.

Per això, Albet afirma que: “El primer pas ha de ser agilitzar el procés d’autorització de les varietats recuperades, perquè en aquests moments, encara es desconeix quan raïm d’aquestes varietats hi ha plantat, perquè els viticultors que en tenen l’amaguen per por a tenir problemes”.

Tot i això, segons Albet: “Segurament encara trigarem uns anys en decidir quina d’aquestes varietats serà la escollida com a preferencial, ja que un cop s’autoritzin totes, s’hi haurà de treballar, s’haurà de fer-ne vins, per veure quina és la més adequada”.

Respecte a la resta de varietats, especialment pel que fa a les foranes, Albet afirma que no s’ha de ser excloent, que en tot cas, el que s’ha de fer és marcar una tendència per que siguin els propis viticultors els qui vagin plantant aquestes varietats autòctones en detriment de les que fins ara han estat hegemòniques.

Albet diu que al Consell Regulador no els preocupa que en aquest procés de selecció del vinyar penedesenc la DO pugui perdre producció: “De les 27.000 hectàrees de vinya penedesenca, actualment només 2.700, el 10%, pertanyen a la DO Penedès, quan havien arribar a ser el 20%. La resta fan raïm per a les DO Cava i Catalunya, i potser aquesta tendència encara no s’ha acabat, ens hem de quedar amb els vins més representatius”.


Josep Maria Albet, NOU PRESIDENT DE LA DO PENEDÈS FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa