Albet i Noya aprofundeix en la viticultura ecològica d’alt nivell, i ara aplica a les seves vinyes un preparat a base de carbó vegetal procedent de fusta i tota mena de materials orgànics i fruit d’un procés anomenat “piròlisi”, que desprès composten amb fems procedents de vaques ecològiques per tal que no tinguin antibiòtics que reduirien molt l’activitat microbiana de les restes animals.

Aquesta mena de carbó vegetal anomenat també “Biochar” s’elabora amb una màquina que transforma qualsevol matèria orgànica en aquest carbonet en forma de “pellets”. S’aconsegueix que el CO2 que emmagatzema la fusta quedi bloquejat en el sòl durant mes de 3.000 anys, mentre que si s’apliqués la fusta directament al terra el cicle de retorn a l’atmosfera seria de nomes 10 anys. Es produeix un emmagatzematge de diòxid de carboni que redueix la taxa d’emissions en el conreu i l’elaboració del vi.

Segons Josep Maria Albet, propietari del celler, “amb aquesta tècnica, el vi ecologic i l’agricultura poden aconseguir una taxa d’emissions de CO2 de nivell. Fins i tot creiem que podem aconseguir drets excedentaris, que es poden vendre, per pal·liar les emissions que generen altres activitats”.

Un gram d’aquest carbó té una superfície d’uns 300 metres quadrats repartits en fines làmines plenes de micro-càpsules que en compostar-se amb el fem generen una gran quantitat de microorganismes, de manera que augmenta de forma molt significativa l’activitat biològica del sòl i la seva fertilitat.

Històricament aquest carbó ja s’utilitzava per algunes tribus de l’amazones que feien carboneres amb la massa vegetal dels boscos que netejaven per crear zones de conreu en sòls molt pobres i que fertilitzaven amb aquest carbó.

Albet remarca que “aquest és l’enllaç perdut que ha permès confirmar l’existència de grans multituds de persones que vivien en tribus en uns terrenys que es dubtava que els haguessin pogut donar-los suport alimentari per la seva pobresa”.


Preparació del compostatge a Albet i Noya FOTO: ALBET I NOYA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa