VadeVi
Catalunya millora la seva balança agroalimentària amb l’estranger

La taxa de cobertura de la balança agroalimentària catalana amb l’estranger ha passat del 37,3% de l’any 1986 fins el 80,1% de l’any 2010. És a dir, que en 25 anys aquest indicador s’ha més que doblat, segons les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

La taxa de cobertura és la relació, expressada en percentatge, entre el valor de les exportacions i el de les importacions d’un país. En aquest sentit, es tracta d’un indicador clau de competitivitat. És remarcable aquest fet ja que aquesta millora es fa en un any on els efectes de la crisi econòmica són molt presents, i per tant aquesta dada assenyala com la capacitat competitiva ha permès trobar una sortida a la demanda externa quan la interna estava més afeblida.

La millora de la taxa de cobertura prové d’un augment de les importacions en un 3%, molt inferior al de les exportacions que han crescut un 14%. Per capítols, el de la carn i elaborats carnis, sobretot porcí, és el que ha tingut un major increment. Però també han millorat altres capítols tradicionalment exportadors del comerç exterior agroalimentari com ara el de fruites, vi o cava i olis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa