VadeVi
Caves Vilarnau posa en marxa una planta de biomassa com a font d’energia renovable
  • CA

Les caves Vilarnau han inaugurat aquest divendres una planta de biomassa que fa servir les restes orgàniques de la poda de la vinya com a font d’energia renovable.

Aquesta caldera permetrà eliminar el consum de combustibles fòssils (25.000 litres a l’any de gasoil) emprats en la generació d’energia calorífica, que suposa el 22% del consum total d’aquesta cava. Així mateix, es disminuiran les emissions contaminants a l’atmosfera, no contribuint a l’efecte hivernacle.

Per a l’obtenció de la biomassa, Vilarnau fa servir màquines “prepoda” que tallen els sarments sobrants de la vinya, els trituren i dipositen en sitges. En funció de la necessitat energètica, aquesta biomassa es consumirà per la combustió de la caldera instal·lada a la cava.

El resultat és l’obtenció d’energia calorífica sostenible i lliure de fums que servirà per als circuits d’aigua destinats a l’esterilització de materials i línies d’embotellament -que necessita aigua a 80ºC i que suposa un gran consum energètic-, neteja de filtres, bótes o estabilitzadors dels vins base, així com els circuits de calefacció de les instal·lacions de la cava.

L’acte ha comptat amb l’assistència del conseller dAgricultura, Jordi Ciuraneta, i del President de González Byass (el grup propietari de Vilarnau), Mauricio González-Gordon. Durant la inaugiració, Ciuraneta ha dit que ‘Necessitem empreses que apostin per la gestió sostenible dels recursos i del territori’. Aquesta mesura de “Vinyes per calor” s’emmarca dins del programa europeu Life.

Vilarnau sostenible

Ha estat un pàs més d’aqueta cava avantguardista artesanal cap a la sostenibilitat. Des de la seva fundació, Vilarnau ha basat totes les seves activitats en el respecte i cura del medi ambient, la terra i la natura, per tal d’oferir uns caves elaborats amb el menor impacte possible sobre el medi ambient.

Seguint aquesta màxima, Vilarnau aplica mesures per a l’autoabastiment de l’aigua, recuperant-mitjançant una bassa que recull la de la pluja i que posteriorment és reciclada amb un sistema de purificació. També, fomenta la utilització del suro natural, informant i mentalitzant al consumidor sobre el seu ús i reciclatge a través de la campanya “Tu recicles, Vilarnau transforma”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa