Caves Vilarnau posa en marxa una planta de biomassa com a font d’energia renovable

Aquest projecte de "Vinyes per calor" s'emmarca dins del programa europeu Life

Les caves Vilarnau han inaugurat aquest divendres una planta de biomassa que fa servir les restes orgàniques de la poda de la vinya com a font d’energia renovable.

Aquesta caldera permetrà eliminar el consum de combustibles fòssils (25.000 litres a l’any de gasoil) emprats en la generació d’energia calorífica, que suposa el 22% del consum total d’aquesta cava. Així mateix, es disminuiran les emissions contaminants a l’atmosfera, no contribuint a l’efecte hivernacle.

Per a l’obtenció de la biomassa, Vilarnau fa servir màquines “prepoda” que tallen els sarments sobrants de la vinya, els trituren i dipositen en sitges. En funció de la necessitat energètica, aquesta biomassa es consumirà per la combustió de la caldera instal·lada a la cava.

El resultat és l’obtenció d’energia calorífica sostenible i lliure de fums que servirà per als circuits d’aigua destinats a l’esterilització de materials i línies d’embotellament -que necessita aigua a 80ºC i que suposa un gran consum energètic-, neteja de filtres, bótes o estabilitzadors dels vins base, així com els circuits de calefacció de les instal·lacions de la cava.

L’acte ha comptat amb l’assistència del conseller d´Agricultura, Jordi Ciuraneta, i del President de González Byass (el grup propietari de Vilarnau), Mauricio González-Gordon. Durant la inaugiració, Ciuraneta ha dit que ‘Necessitem empreses que apostin per la gestió sostenible dels recursos i del territori’. Aquesta mesura de “Vinyes per calor” s’emmarca dins del programa europeu Life.

Vilarnau sostenible

Ha estat un pàs més d’aqueta cava avantguardista artesanal cap a la sostenibilitat. Des de la seva fundació, Vilarnau ha basat totes les seves activitats en el respecte i cura del medi ambient, la terra i la natura, per tal d’oferir uns caves elaborats amb el menor impacte possible sobre el medi ambient.

Seguint aquesta màxima, Vilarnau aplica mesures per a l’autoabastiment de l’aigua, recuperant-mitjançant una bassa que recull la de la pluja i que posteriorment és reciclada amb un sistema de purificació. També, fomenta la utilització del suro natural, informant i mentalitzant al consumidor sobre el seu ús i reciclatge a través de la campanya “Tu recicles, Vilarnau transforma”.

Nou comentari