El conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí amb els guardonats. Foto: DAAM

El Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2012 en la modalitat d’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i conservació de productes agrari, ha estat per al Celler Domenys i Secció de Crèdit, SCCL, de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), “per la implantació de les noves tecnologies en la gestió integral de les vinyes dels seus cooperativistes, tant tècnicament com administrativament, tot emmarcat en un model de gestió global mitjançant l’especialització dels diferents cellers que integren Celler Domenys”.

El conseller d’Agricultura en funcions, Josep Maria Pelegrí, va presidir ahir a la tarda al Palau de la Generalitat l’acte de lliurament dels premis en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2012, edició en la qual s’han presentat un total de 35 candidatures. Aquest guardó es va convocar per primera vegada l’any 2001. A més a més de Celler Domenys, també han estat premiats en altres modalitats Agropecuària Mas Bes, SL, de Vilobí d’Onyar (Selva), i com a emprenedor, Pere Muixí Rubio, de Cal Rosal (Berguedà).

Cellers Domenys ha posat en marxa la plataforma tecnològica “Domenio Vitis”, una eina pionera en el món de la viticultura que comporta una millora tècnica i administrativa global. En el camp, es controlen les parcel·les de producció de raïm per obtenir una matèria primera de màxima qualitat, prioritzant la utilització selectiva de les tècniques menys agressives i els productes més respectuosos amb la salut i amb l’entorn natural.

La collita es fa en el punt òptim de maduració i amb el millor estat sanitari per garantir l’elaboració d’un vi de la màxima qualitat organolèptica. A més, la plataforma permet realitzar agrupacions segons paràmetres com la qualitat del raïm, l’edat de les vinyes i les varietats per zones, de manera que es poden elaborar diferents tipologies de vi adequades a la demanda del mercat o clients concrets.

Cellers Domenys ha impulsat diferents processos d’integració cooperatius en els últims anys i, actualment, aquesta cooperativa està formada per més de 400 socis que gestionen unes 2.200 hectàrees de vinya que produeixen uns 18 milions de quilos de raïm, a més d’unes 200 hectàrees d’olivera. L’elaboració de vi es concentra en dos punts al Penedès i un tercer a la Conca de Barberà, a més d’un centre per a l’elaboració i criança de cava.

Amb aquest premi anual, el DAAM vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa