Moisés Cohen, propietari de l’empresa Celler Elvi wines, fa 10 anys que elabora vins sota el preceptes de la religió jueva. Està present a 3 DO catalanes, Priorat, Montsant i Cava. El 100% de tots el vins son Kosher, per tradició familiar i cultural. Ara, farà un pas més, amb unes noves instal·lacions a Marçà, que es començaran a construir el 2011. En aquest pobles és on tenen la major part de les vinyes i per això l’han escollit. El vi el fan ara per ara al celler Venus la Universal. L’anyada de 2009 aviat es podrà trobar al mercat, segurament el proper mes de gener, recorda Cohen.

A partir de la propera campanya, i gràcies a la iniciativa de Cohen, la DO Montsant comptarà amb un celler que produirà exclusivament vins kosher, que certifiquen que són aptes i purs per al consum per part dels practicants de la religió jueva. Segons Cohen, la iniciativa de la seva empresa és “pionera i inèdita a l’estat. I que jo sàpiga també a Europa”.

Cohen i Elvi Wines fa 10 anys que vinifiquen vins kosher i tot just és el segon que ho fan a la DO Montsant. De moment, i a l’espera que finalitzin les obres del celler que estan construint a Marçà, on tenen la major part de les vinyes, elaboren el vi al celler Venus la Universal, un vi que aviat es podrà trobar al mercat.

La filosofia de l’empresa Elvi Wines, més enllà de produir vins kosher, es basa en la qualitat del producte. Segons Cohen, “l’objectiu és fer un vi bo i ecològic, que sigui kosher només és un valor afegit”.

Amb tot, Cohen, que va estudiar optimització de recursos hídrics a Israel i va treballar 15 anys a l’IRTA, desvetlla que no busquen centrar-se en el mercat jueu. Al contrari, pretenen competir en el mercat corrent, com ho fan amb els altres vins que elaboren, dels quals “només el 25% es dirigeix al mercat kosher”. Per tenir èxit, la lliçó està apresa: “per competir hem de tenir un vi de qualitat. No vendrem pel fet que sigui kosher”.

Sobre la no participació de les dones en els procés d’elaboració dels vins kosher, un aspecte que s’ha criticat des de molts sectors, Moisés Cohen afirma que sí “poden participar, i en el nostre cas tenim enòlogues”.

Cal recordar que també es fa al Montsant, a la cooperativa de Capçanes, un dels millors vins kosher del món, el Flor de Primavera. La història d’aquesta cooperativa ara serà duta al cinema.


Vinyes kosher

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa