VadeVi
Celler Mas Blanch i Jové inaugura ‘La Vinya dels artistes’
  • CA

El jove celler Mas Blanch i Jové ha presentat recentment el projecte La Vinya dels artistes, un espai lliure on els creadors poden homenatjar el món de la terra, de la vinya i del vi. La relació dels propietaris amb el desaparegut Josep Guinovart –qui va dissenyar el celler- va donar peu al projecte que ara s’ha fet realitat.

El desaparegut artista Josep Guinovart va idear el projecte La Vinya dels artistes abans de morir l’any 2007. Ara, finalment, el projecte es posa en marxa amb la inauguració de la seva escultura L’Orgue del Camp, feta a partir de la maqueta de Guinovart, una escultura que dibuixa un espai obert al vent perquè aquest hi parli a través de l’orgue i esdevingui un lloc lliure perquè altres artistes hi puguin crear el seu homenatge al món de la terra, de la vinya i del vi.

D’altra banda, la vista a Mas Blanch i Jové, que forma part de la Ruta del Vi de Lleida, aporta als visitants un valor afegit: la possiblitat de contemplar In vino veritas, la darrera gran obra de Guinovart que presideix la sala de tasts del celler i que consisteix en un impressionant mural de 12 metres de llarg, un homenatge al món del vi. A més, el celler de col·labora amb galeries d’art i exposicions, i ha publicat recentment un catàleg commemoratiu del celler dedicat a Guinovart, com a homenatge a l’Any 0 de La Vinya dels Artistes.

Fer del vi un art
Però més enllà de l’estreta relació amb l’art que manté el celler, Mas Blanch i Jové és un exemple de com un celler familiar pot aconseguir diferents èxits en pocs anys. I és que l’art forma part de la filosofia de Mas Blanch i Jové perquè aquesta empresa familiar vol fer de cada ampolla de vi “una petita obra d’art per ser gaudida”. Així, en pocs anys, els vins d’aquest celler ja han obtingut tota mena de reconeixements i les millors puntuacions per part de crítics i publicacions especialitzades, fet que els ha obert portes a nous mercats.

El Saó Blanc, el Saó Abrivat i el Saó Expressiu hagin estat classificats entre els millors per crítics i publicacions més prestigioses tant a nivell estatal com internacional, amb més de 90 punts en la llista de Robert Parker.

Es tracta d’un èxit per un celler que va començar a caminar el 2006 però que fins al 2008 no va teure els seus primers vins al mercat. La gerent del celler, Sara Jové, explica que el fet d’haver rebut bones crítiques internacionals ha obert les portes a l’exportació a una marca desconeguda, facilitant-los així la tasca comercial sobretot a Àsia i al continent americà “on ho tenen molt en compte”. Actualment, els vins Mas Blanch i Jové, amb DO Costers del Segre, es poden trobar a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears, a Madrid, però també a Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Estats Units, Canadà, Mèxic, a la Xina, Hong Kong o a Taiwan.

Seguir creixent
Però el celler no es conforma. El celler té la capacitat de produir anualment unes 150.000 ampolles de vi tot i que ara per ara Mas Blach i Jové n’elabora només unes 32.000. La voluntat, explica Jové, és anar ampliant la producció gradualment amb les noves vinyes que van plantant però “sempre mantenint els mateixos criteris de qualitat”. L’objectiu és ampliar la presència a llocs on ja és present com ara els Estats Units i Mèxic i obrir les portes a nous mercats emergents de l’Amèrica Llatina, Àsia o Europa com ara el Brasil, Panamà Filipines, la Índia, o Japó. També volen implementar la seva presència al mercat estatal. “Hi ha molta feina per fer, és tot lent i, per tant, és qüestió d’anar treballant, presentant el projecte i anar fent les coses bé”, recalca Sara Jové. “Volem elaborar el millor vi que puguem elaborar”, explica Jové. Per aconseguir-ho “cuidem tots els detalls del projecte, des de la vinya, al celler, a la presentació del producte” perquè “tot ha de ser coherent amb l’amor a la terra que tenim”. Aquesta filosofia es reflecteix també amb el nom dels seus vins: Saó. Una paraula que parla de la terra i significa “maduresa, perfecció, grau d’humitat òptim”, aspectes que el celler concentra en cadascuna de les seves ampolles.


la gerent del celler Mas Blanch i Jové, Sara Jové davant el mural ‘In vino veritas’ de Josep Guinovart. FOTO: ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa