Més de 300 cellers de les principals zones vitivinícoles del món se citen el proper 10 de juny a Barcelona en el marc de la jornada Wineries for Climate Protection, per debatre i intercanviar experiències i coneixements en la lluita contra el canvi climàtic. Es parlarà de reduir les emissions de CO2 i la conseqüent presència de carboni.

La Federació Espanyola del Vi (FEV) promou l’organització en col.laboració amb FIVIN / Vimac (Fundació per a la Protecció de les Vinyes, el Medi Ambient i dels Consumidors) i Alimentària-Fira de Barcelona. La Jornada compta amb el patrocini de l’OIV (Office International de la Vigne et du Vin).

Aquest exclusiu fòrum internacional estarà presidit per Ricardo Lagos, enviat especial de l’ONU per al canvi climàtic i expresident de Xile, que ja ha confirmat la seva presència.

Wineries for Climate Protection es converteix en un gran espai de debat sobre canvi climàtic i el seu impacte en el sector de la vinya i la indústria vinícola, des del punt de vista i actuació del propi celler que creu fermament en la producció sostenible com a font de competitivitat del sector.

Amb aquesta Jornada es persegueix tractar de forma prioritària els comportaments sostenibles tant l’aplicació a la indústria vitivinícola en els seus processos de producció i elaboració, o de creació ex novo, que millor poden implementar-se en els cellers i vinyes.

Tots aquests són qüestions que preocupen al teixit social i empresarial, especialment, de les zones vitivinícoles i que actualment estan contemplats en totes les accions estratègiques de les administracions, institucions i organitzacions sectorials.

Abans de la celebració de la jornada es signarà la International Wineries Commitment to Reduece Global Warming, una declaració de compromís de lluita per part del sector vitivinícola contra el canvi climàtic. A aquesta declaració internacional s’adheriran totes aquelles empreses, associacions, entitats i personalitats que d’una manera directa o indirecta estan vinculades amb el sector vitivinícola.

Aquest esdeveniment neix amb l’esperit de celebrar-se bianualment en diferents països amb rellevància vitivinícola (França, Itàlia, Argentina, Xile).

L’escalfament del planeta constitueix una de les majors amenaces socioambientals a les quals s’ha d’enfrontar la humanitat en aquest segle. L’augment de la temperatura a la Terra te un impacte preocupant i significatiu en la societat, l’economia i el medi ambient, afectant a moltes persones i ecosistemes.

Les evidències científiques disponibles fins ara, apunten que l’origen d’aquest canvi està relacionat amb la concentració en l’atmosfera de certs gasos que produeixen l’anomenat “efecte hivernacle”. El sector vitivinícola, per la seva completa dependència del clima, es veurà seriosament afectat per l’escalfament atmosfèric. La vinya és molt sensible als canvis de temperatura i un increment d’aquest tipus podria originar canvis dràstics en la qualitat i en la identitat dels vins.

Els cellers volen assumir la seva part de responsabilitat en aquest problema i es plantegen què podem fer per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

L’organització d’aquesta jornada de Wineries for Climate Protection pot ajudar a prendre consciència i a oferir solucions per frenar l’avanç de l’escalfament global.


Ricardo Lagos FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa