VadeVi
Cevipe i Rovira i Virgili cerquen processos per consumir menys aigua i llum

Centre Vinícola del Penedès (Cevipe) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) treballen per reduir els impactes ambientals dels processos vitivinícoles. A més, les descobertes poden ajudar a assolir importants estalvis energètics.

El grup de cooperatives i el centre d’excel·lència promouen un projecte pilot innovador que s’implanta en el celler de Sant Sadurní d’Anoia i que té com a un dels gran reptes augmentar la competitivitat en el sector. La revista Agroactivitat se n’ha fet ressò en el seu darrer número, el de juliol-agost.

Del que es tracta és d’analitzar la viabilitat de substituir el procediment actual de desfangar el most de raïm per un filtre-premsa que millori la gestió de l’aigua i en redueixi el consum, així com una gestió de més qualitat de les perlites com a medi filtrant.

Ara per ara, tot són bones notícies. Els resultats que s’han obtingut demostren que es por reduir fins a un 60 per cent el consum d’aigua i fins a un 80 per cent el d’electricitat sense afectar les característiques dels mostos.

Agroactivitat remarca que disminueix la càrrega de contaminants dels residus sòlids i la generació d’efluents líquids alhora que es minimitzen les pèrdues de most.

El projecte compta amb la participació de l’especialista en enginyeria enològica Francisco López, i el seu equip del Grup d’Investigació en Tecnologia d’Aliments de la URV, i el suport del Departament d’Agricultura.

El president de CEVIPE, Xavier Farré, i el gerent Pau Urgell FOTO: CEVIPE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa