VadeVi
Com afecta la sequera i l’augment de temperatura al raïm?
  • CA

La jornada sobre el projecte Cenit-deméter ha aplegat 60 asistents. Foto: VADEVI.cat

Dijous passat, 15 de novembre, el Consell Superior d’Investigacions Científiques va acollir a la seva seu central del carrer Serrano al Consorci CENIT-DEMÉTER (Consorci Estratègic Nacional d’Investigació Tècnica) en una jornada que va comptar amb més de 60 assistents entre els quals es trobaven socis empresarials així com els diversos grups d’investigació que de forma conjunta han constituït la massa activa d’aquest projecte. El consorci, format per 26 empreses vinculades al sector vitivinícola va ser creat per dur a terme una investigació de caràcter estratègic, multidisciplinari i interregional, en el camp de la vitivinicultura, i el seu objectiu ha estat generar coneixements cientificotècnics en el sector per fer front al canvi climàtic.

L’acte va ser presidit per Emilio Lora-Tamayo D’Ocon, president del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Elisa Robles Fraga, directora general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, i Mireia Torres Maczasseck presidenta del Consorci Cenit Deméter. A més de la directora general de CDTI, l’acte va comptar amb l’assistència de diversos membres d’aquest organisme que han estat involucrats en diferents fases de la seva aprovació i execució. També van assistir representants de la direcció general de col·laboració pública-privada del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

El projecte ha estat finançat amb fons del pla estratègic Ingenio 2010 gestionats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), organisme que pertany al Ministeri d’Economia i Competitivitat. El pressupost total aprovat ha estat de 26.912.751 € per 4 anys amb un 45,67% de subvenció.

La investigació realitzada va sorgir de la inquietud del sector vitivinícola pels canvis que pot ocasionar sobre la viticultura i enologia de l’Estat espanyol el canvi climàtic. Les empreses participants en col·laboració amb els centres d’investigació van dissenyar una sèrie de projectes encaminats a aconseguir coneixements científics i tecnològics per prendre mesures d’adaptació a les noves condicions produïdes per l’escalfament global. També es van identificar línies d’estudi per contribuir a pal·liar les seves conseqüències.

Els resultats d’aquest estudi es van presentar en la jornada de clausura on els investigadors vinculats a una de les línies transversals del projecte, denominada Línia Troncal, van exposar les principals conclusions obtingudes. Per la seva banda, les empreses participants van tenir l’oportunitat de compartir amb els assistents la seva experiència en el projecte i el més rellevant de la seva investigació.

Fruit d’aquest intens treball col·laboratiu sense precedent en el sector del vi, s’han obtingut conclusions molt rellevants sobre com afecta un excés de temperatura i menys pluviometria als diferents compostos de la baia durant la maduració i s’han fet grans avanços en el coneixement de factors a treballar a cada clima en el maneig del vinyer, en la millora del procés fermentatiu, en tècniques d’anàlisis, en l’obtenció d’un cava amb una gran persistència d’escuma, en l’optimització del tractament d’aigües residuals i en la reducció d’emissions de CO2 en l’elaboració del suro.

Document original de conclusions del Projecte Cenit-Deméter

A més del coneixement adquirit després de 4 anys d’estudi compartit, i el que aquests resultats suposen des d’un punt de vista tecnològic per a la millora competitiva del sector del vi de l’Estat, el projecte ha consolidat un clar referent de col·laboració inter-empresarial i del que es pot aconseguir treballant en equip. S’han fet lligams i creat aliances que ja han generant noves línies d’investigació que pretenen donar continuïtat al projecte en un futur a curt i mig termini. Així mateix, el present projecte ha suposat el germen idoni en el qual avui se sustenta la Plataforma Tecnològica del Vi d’Espanya (PTV), fòrum de trobada que, liderat per la indústria, pretén impulsar iniciatives de R+D+i i fomentar una massa activa de col·laboració público-privada capaç d’assumir el lideratge de grans projectes de cooperació internacional.

Les empreses participants

El consorci ha estat liderat per Miguel Torres i la resta de les empreses participants ha estat: Matarromera, Juvé & Camps, Bodegas Roda, Agrovín, Intranox, Bodegas Protos, Boteria Magreñan, Unión de Cosecheros de Labastida, Bodegas Barbadillo, Dolmar, Martín Códax, Gramona, Castell d’Encús, Ferrer-Bobet, Hera Pasta, Lallemand, Ecovitis, Laffort, Domini de la Vega, Pago de Carraovejas, TDI, Solfranc, Avanzare, Licinia i Aecork. S’han dut a terme investigacions amb 31 grups d’investigació de l’Estat espanyol pertanyents a 17 centres públics d’investigació i 5 centres tecnològics: Universitat Pública de Navarra, Universitat de la Rioja, Universitat de Salamanca, Universitat Politècnica de Madrid, Universitat de Saragossa, Universitat de València, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Bosch i Gimpera – Universitat de Barcelona, Universitat de Cadis, Institut Català del Suro, Centre Tecnològic de Manresa, Institut Català de la Vinya i del Vi, Neiker, Institut de Ciències de la Vinya i el Vi, CIDA, Interquímica, Institut de Tecnologia Agrària de Castella i Lleó, Centre d’Investigació Príncep Felipe i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa