VadeVi
Cooperatives Agroalimentàries reclama mesures urgents davant la situació del mercat del vi

Cooperativas Agroalimentarias ha traslladat al Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí la “dramàtica situació” que travessa el mercat vitivinícola en l’actual campanya, que va considerar “la pitjor” des de la incorporació d’Espanya a la UE, així com les greus conseqüències que suporten els cellers cooperatius.

“En contra del que s’està dient en instàncies oficials i per part d’alguns nuclis de representació empresarial, la gravetat deriva en bona mesura del canvi radical d’escenari que suposa la nova OCM vitivinícola, de la crisi i de la incertesa i inseguretat creada per la tardança a disposar d’una normativa clara d’aplicació”, va afirmar l’organització en un comunicat.

Cooperativas Agroalimentarias va advertir que la nova OCM del vi “desmantella” la majoria dels mecanismes de regulació de mercat “sense contrapartides”. “Han desaparegut les restitucions a l’exportació, les ajudes a l’emmagatzematge de vins de taula i mosts, i segueix sent obligatòria el lliurament de subproductes de l’elaboració sense ajudes de la OCM”, va lamentar.

Cooperativas Agroalimentarias va estimar que els preus actuals dels vins de taula són un 30% inferiors als de la campanya passada i similars als de fa quatre campanyes. “Aquests preus afecten també als vins amb denominació d’origen, que s’estan veient arrossegats per la nova situació adversa, en particular els negres”, va agregar.

Els cellers cooperatius, que elaboren prop del 70% del vi de l’Estat, “no són aliens” a la situació econòmica actual, i a la contracció de les vendes i d’obtenció de recursos per via de les ajudes eliminades “se sumen les traves per a l’accés al finançament de circulant, bestretes als socis pel lliurament de raïms, despeses generals dels cellers, i per a plantar cara als compromisos financers adquirits amb anterioritat per inversions”.


Les cooperatives asseuren que tant el vi de taula com el vi de DO es veuen afectats per la crisi FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa