VadeVi
Cop de cor d’AT Roca, el nou vi que dóna vida
  • CA

El celler AT Roca ha presentat, en la seva tercera verema, el seu primer vi benèfic, Cop de Cor. Tots els guanys sobre la venda d’aquesta nova etiqueta aniran destinats a l’associació benèfica Vi per Vida.

Es tracta d’un monovarietal de macabeu de vinyes de més de trenta anys que ha estat fermentat i criat vuit mesos en bóta de roure francès. El nom Cop de Cor és, segons el celler “l’expressió que es fa servir per referir-nos a una emoció profunda, un enamorament instantani o una fiblada inesperada que ens produeix una cançó, un petó, un vi, o una injustícia”.

La Vinya

A partir dels sarments d’una vinya vella de Macabeu plantada a principis del s.XX, just després de la fil·loxera, l’any 1967 la pubilla de Cal Marsal de Can Benet de la Prua, Titil, planta amb peu de rupestris a la finca familiar 865 mallols en un matollar rodejat de bosc que bateja amb el nom de Vinya Novelles, un terreny de margues arenoses de caràcter calcari, amb aspecte marí i una alta pedregositat on mai hi havia hagut conreu.

Quasi tres dècades més tard la generació de la seva filla Isabel pren la decisió d’apostar per l’agricultura ecològica, convertint les parcel·les de la finca en unes de les primeres del Penedès conduïdes sota aquesta forma d’entendre i viure l’entorn. Degut a la baixada de producció, però, les velles vinyes plantades per la mare deixen de donar rendibilitat i uns quants anys més tard són arrencades i substituïdes per d’altres de més joves.

La vinya “Novelles” és l’única, però, que resta a la finca i que segons expliquen des d’AT Roca “encara avui en dia segueix sent molt més que una simple vinya: és l’orgull de dues generacions de dones amb una fe cega en una feina i un món que, històricament, només hi tenien cabuda els homes”.

La verema i el vi

L’origen d’aquest primer Cop de cor el trobem en un cubell ple de raïm collit i aixafat una setmana abans de la verema, exposat enmig de la parcel·la i recobert sols amb una tela per tal que el most fermenti amb els llevats propis de l’entorn. Després, entrada la segona setmana de setembre i sota una lluna minvant per facilitar un ritme de fermentació lenta i pausada, es van collir més de dos mil quilos de raïm que es van entrar sense derrapar a la premsa, on es va fer una maceració pel·licular de cinc hores i un premsat suau a 0,6 atmosferes de pressió.

L’endemà, desenfangat el most, es va sembrar aquests llevats autòctons, el “peu de cuba” com sel coneix tècnicament d’aquell cubell exposat a la vinya una setmana abans i es va passar a fermentar-lo a temperatura controlada en bótes de 300 litres de roure francès blanc.

A partir d’aquí i passant per diversos remoguts a la setmana per tal de posar els llevats en suspensió, es va procedir un cop acabada la fermentació a una criança de 8 mesos cuidant sempre cada moviment, tenint en compte els cicles lunars amb la intenció que aquest primer Cop de cor “esdevingués el que és: un vi únic”.

El primer Cop de cor és, segons la descripció del celler, un vi “net i brillant a la vista, amb un color groc de palla que amaga reflexos d’or nou i una llàgrima abundant. Al nas és fresc i afruitat, amb destacada aroma de poma verda i albercoc sobre un fons especiat i torrat de vainilles i brioix.

A la boca mostra nervi però tanmateix és agradable, on destaca una bona acidesa i es mostra voluminós i vigorós, ben estructurat i on afloren els aromes de criança de vainilla lleugerament fumada i una tornada llarga amb una lleugera amargor de frescor que es fon amb notes especiades”.

Vi per vida

‘Vi per Vida’, és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu recaptar fons per a la recerca en el creixement i la metàstasi del càncer mitjançant activitats solidàries relacionades amb el món del vi, sensibilitzant així, a la ciutadania a favor de la investigació.

Impulsa actes com ara “Tastos Solidaris” per recollir fons destinats a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) on es desenvolupen projectes avalats pel Dr. Joan Massagué, capdavanter mundial en l’estudi de la metàstasi.

Xavi Ayala és l’impulsor d’aquesta associació nascuda de la seva passió pels vins i del ferm propòsit d’ajudar en la lluita contra aquesta malaltia que tothom, d’alguna manera, hem patit de prop.

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), els germans Roca (Celler de Can Roca), Nando Jubany (Can Jubany) i Pilarín Bayés, autora del logotip de l’entitat entre d’altres ja s’han sumat a aquesta iniciativa, que compta també amb diverses empreses col·laboradores:

Global Image

Disseny i comunicació

www.globalimage.cat

Difoprint

Arts gràfiques

www.difoprint.com

Font Packaging Group

Fabricants d’embalatges

www.fontpackaging.com

Can Bonastre

Wine Resort

www.canbonastre.com

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa