VadeVi
Coravin, el multiplicador de felicitat vínica, funciona
  • CA

Tastar un vi sense haver de destapar l’ampolla és una realitat amb l’invent del Coravin. Es tracta d’un estri amb una agulla que perfora el tap i serveix el vi que surt per la mateixa agulla per anar servint-ne copes. Alhora que serveix el vi, reemplena l’ampolla amb gas inert argó i impedeix l’entrada d’aire. Així s’evita l’oxidació de la resta del vi que queda a l’ampolla. D’aquesta manera, es pot servir una sola copa d’un gran vi i la resta de l’ampolla pot continuar guardada, mesos o anys, sense que s’espatlli.

Bé, això en teoria, perquè el món del vi és molt conservador i poc donat a creure en nous invents i modernitats. Potser és per això que el creador del Coravin, el nord-americà Greg Lambrecht, s’ha embarcat en una gira mundial per presentar i demostrar en viu als professionals les qualitats del seu invent.

Així, el seu representant a l’Estat espanyol, el sommelier Lucas Payà, acompanyat de Lambrecht, han convocat i dirigit a Barcelona un tast a cegues d’ampolles de vi blanc i vi negre, algunes de les quals havien estat “accedides” mitjançant el Coravin en un acte anterior a Barcelona fa uns vuit mesos.

Es tracta de saber si els tastadors són capaços de diferenciar en tast a cegues els vi procedent d’ampolles recent destapades, del de les ampolles que havien estat “punxades” i tastades fa vuit mesos.

No hi va haver cap tastador que encertés les dues copes de vi blanc i les dues de negre que havien estat accedides mesos abans, en mig de cinc de cada color. Sí que hi va haver diversos encerts d’alguna de les copes, però en una proporció que entra perfectament en les possibilitats estadístiques d’encert aleatori.

Segons Lambrecht, el nivell mitjà d’encerts que s’ha donat als multiples tastos que s’han fet arreu del món, està al voltant del 5% (un de cada vint tastadors encerta totes les copes), un ratio que entra perfectament dintre d’aquestes possibilitats estadístiques d’encert aleatori.

Els dos vins que es van emprar per fer el tast, el negre i el blanc, han estat el prioratí Clos Mogador 2011 i l’albarinyo Pazo Señorans Selección de Añada 2007. El tastadors han estat seleccionats entre professionals d’alt nivell i prestigi, alguns dels quals amb coneixement en profunditat dels vins seleccionats, com és el cas de René Barbier fill, del celler familiar elaborador del Clos Mogador, o Ferran Centelles, Premio Nacional de Gastronomía 2011, sumiller del Bulli 2000-2011 i millor sommelier de l’Estat espanyol 2006.

Lambrecht va fer una pregunta als tastadors: fins i tot en el cas dels que havien encertat (de forma aleatoria o no) alguna de les copes, ¿consideraven que alguns dels vins no estava en condicions òptimes i que per tant, no era apte per ser servit en un restaurant?

La resposta va ser unànime: tots els vins estaven en perfectes condicions i només matisos mínims havien fet pensar als tastadors que alguna copa podia ser procedent d’ampolles accedides anteriorment.

Segons el seu creador, el Coravin està pensat per facilitat l’educació sobre els vins. I va afegir per explicar aquesta idea que als EUA ja hi ha sommeliers que s’intercanvien ampolles d’alt nivell i preu, un cop tastades, i que així una mateixa ampolla serveix per formar diversos sommeliers en diferents moments i localitzacions.

També li va atribuir a l’aparell capacitat per multiplicar la felicitat: “ara una ampolla excepcional es pot tastar quatre, cinc, sis o més vegades, multiplicat així la fecicitat que proporciona cada vegada”.

El Coravin té un preu de venda de 299 euros i les càpsules de gas argó, amb capacitat per servir fins a 15 copes de vi cadascuna, es venen a uns 10 euros.

Greg Lambrecht, un enginyer especialitzat en tecnologia mèdica, va inventar el Coravin a Massachusetts i ha revolucionat el món del tast i el servei a copes. Tot i que l’aparell va tenir unes incidències a principis del 2014 i es va haver de retirar de la venda durant uns mesos, perquè hi havia ampolles que explotaven per no suportar bé les pressions, l’empresa ha millorat l’invent i ja es distribueix a diversos països d’arreu del món..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa