La Costa Daurada és la marca turística del litoral català que va de Cunit fins a l’Almadrava. Gran part d’aquest territori està dintre la DO Cava i recorre la façana dels vinyars que van del Baix Penedès fins el Priorat i la serra del Montsant, passant pels turons de la Conca de Barberà i les planes del Camp de Tarragona.
Com a totes les zones turístiques, la restauració hi té un paper destacat i hauria de fer d’aparador i ser el mercat preferent dels vins locals, però malauradament, no és així, i els vins forans s’imposen a les cartes dels restaurants.

Però sembla que poc a poc es va despertant un sentiment per potenciar els vins autòctons.

Anna Casellas, gerent de la Cooperativa Agrícola de Calafell explica que uns anys enrere era molt difícil trobar el seu vi als restaurants de la localitat, però que l’any passat van convocar els restauradors a un tast: “Va tenir tan èxit que en vam haver de convocar un altre”, diu, i afegeix que “Ara el nostre vi està a uns 15 restaurants calafellencs. No és molt, però és una bona evolució si no s’atura aquí” i recorda que també són elaboradors d’oli extra verge d’arbequina. “Necessitem vendre’l directament, ha caigut tant el preu que si passa per intermediaris no ens surten els números”.

Un altre acte de promoció dels vins locals és el que es va fer dijous al vespre al restaurant Calders de Coma-ruga (el Vendrell): un tast dels vins del celler també vendrellenc Jané Ventura. Aquest restaurant o “galeria gastronòmica”, com li agrada anomenar-lo al seu propietari, l’advocat barceloní Rafael Martínez Megías, es va inaugurar a la primavera i aquesta ha estat la primera d’una sèrie d’activitats relacionades amb els productes autòctons i de temporada, i, esclar, els vins locals, que també tenen una presència dominant tant a la carta com a les prestatgeries. I és que anomenar-lo “galeria gastronòmica, no és gratuït: hi ha la sala gran amb les taules, però també un altre ambient amb barra habilitat per als tastets gastronòmics i el vi a copes, i a més, parets cobertes de prestatgeries amb vins que estan a la venda i que compartiran espai amb llibres de gastronomia.

Per a tot el relacionat amb els vins, Martínez Megías compta amb la col·laboració de Tomàs Cuadrado, que el 2009 va ser el millor sommelier de Catalunya al concurs Nariz de Oro. Segons Martínez Megías “treballarem preferentment amb vins penedesencs i el criteri serà la qualitat, esclar, però també la proximitat, per això el primer acte l’hem fet amb un celler del Vendrell”. Cuadrado afegeix: “Cada cop la gent s’interessa més pels productes de proximitat, així que si ofereixes un vi local, estan disposats a tastar-lo, i si és bon producte -i de bons per aquí n’hi ha molts- a repetir-ne”.


Gerard Jané va dirigir el tast dels vins de Jané Ventura al restaurant Calders FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa