VadeVi
Creix el nombre de temporers que aniran a la verema francesa procedents de l’Estat espanyol

El nombre de treballadors de l’Estat espanyol que es desplaçarà aquest any a la campanya de la verema francesa serà aproximadament de 13.500, un 12,5% més que el passat any, quan la xifra de temporers procedents de l’Estat va arribar els 12.000, segons ha informat la Federació Agroalimentària de la UGT (FTA-UGT).

Segons el secretari de Migracions d’aquesta federació del sindicat, José Acasuso, la tendència a la baixa de la participació espanyola en la verema gal·la es va trencar en 2006, fruit de la mala collita d’oliva a Andalusia, i des de llavors s’ha registrat un augment anual pel caiguda de la construcció i de la crisi econòmica.

“Quan la construcció s’esfondra, els treballadors busquen refugi en el sector primari”, explica Acasuso, qui va subratllar que s’està incorporant a aquest mercat laboral un nou perfil de treballador, més jove, d’uns 35 anys, sense experiència en el sector, i que fins i tot treballadors que feia anys que no participaven en aquesta verema tornen a acudir en aquesta campanya.

El sindicat basa aquests càlculs d’afluència a la verema veïna en funció del seguiment realitzat per l’organització sindical a la recent campanya de la fruita a França.

FTA-UGT informa que la majoria de temporers es desplaçaran a finals d’agost i principis de setembre, i romandran a França entre 20 i 25 dies.

Salari
Encara que el salari percebut dependrà del departament de destinació, així com de la categoria professional contractada, mai podrà ser inferior als 8,82 euros per hora de treball, segons el salari mínim interprofessional de creixement (SMIC).

En aquest sentit, Acasuso destaca la diferència d’aquests honoraris enfront dels percebuts per un treballador en la campanya espanyola, que en la verema riojana, “la més ben pagada” segons Acasuso, pot arribar als 7,70 euros per hora.

En el capítol de recomanacions, UGT insta als temporers a anar a la verema amb contractació prèvia, i adverteix que no ser així, els treballadors podrien trobar-se desemparats durant el transcurs de la campanya.


Durant la poda FOTO: TJERK VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa