Aquest cap de setmana a Vilafranca del Penedès s’ha fet la tradicional Fira del Gall, dedicada a la compravenda d’aviram de l’espècie autòctona gallina del Penedès.

Paral·lelament, l’associació empresarial dels cellers penedesencs Unió Vinícola del Penedès (UVIPE), en col·laboració amb el consell regulador de la DO, organitzen una mostra de vins negres locals a la carpa anomenada Superceller, on enguany han participat tretze cellers.

A més de servir copes de vi, en aquest espai també s’hi han fet cursos gratuïts d’iniciació al tast, a càrrec de l’enòleg Pere Escudé -dos dissabte i dos més diumenge-, i sessions de maridatge dels vins amb plats elaborats amb gall penedesenc pels restaurants locals MerCat i El Gat Blau. Joan Gil, director d’UVIPE, destaca que enguany, a més, deu restaurants vilafranquins serveixen als seus locals receptes elaborades amb l’aviram local amb els vins presents a la mostra. Gil explica: “a més de donar a conèixer el vi negre penedesenc, també estem potenciant que els restaurants en serveixin copes perquè els consumidors en puguin triar de diferents en un mateix àpat”. Per la seva banda, Marcel Gorgori, responsable de programes divulgatius dedicats a la música i al vi i que dimecres havia fet el pregó de la Fira, explica que la potenciació d’actes i productes típics i autòctons com el gall i el vi penedesencs és el que diferencia la cultura de l’esnobisme. “Cultura és potenciar les tradicions”, diu, “mentre que l’esnobisme és potenciar una tradició o un producte aliè i fer-lo passar per damunt del propi”. Per això en el seu pregó va destacar els trets principals que defineixen aquesta fira i els productes que s’hi ofereixen: singularitat, qualitat i autenticitat.

El fet és que malgrat les baixes temperatures, la gent hi va assistir de forma massiva, i tant les sessions de tast i cursos com el taulell on es podien demanar copes de vi o comprar ampolles, van estar plens de gom a gom tot el cap de setmana. El fred es va quedar fora del Superceller i els únics que s’arraulien tremolosos a l’exterior eren els galls, indiots i ànecs. No se sap si de fred o si és que la proximitat de l’escorxador no els confortava gaire.


MALGRAT EL FRED, LA FIRA DEL GALL ES VA OMPLIR DE GOM A GOM FOTO: JOSEP MARIA ROLDÁN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa