La publicació que presenta el 24 de febrer el Vinseum de Vilafranca del Penedès és el treball guardonat amb el I Premi Emili Giralt i Raventós, Cultures del Vi; un guardó que pretén fomentar des de la perspectiva de les ciències socials, la investigació sobre el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi i/o del cava. La presentació correrà a càrrec de l’historiador i professor d’història econòmica de la UB, Francesc Valls Junyent, i de l’autor, el catedràtic de Geografia de la Universitat de València, Juan Piqueras Haba. En acabar l’acte, a les vuit del vespre, se servirà una copa de vi i es projectarà el curtmetratge “Cómo se organiza un servicio anti mildiu” (1961).

El llibre, de 222 pàgines,amb il·lustracions en blanc i negre, estarà a la venda a la botiga del Museu. S’ha editat en català, castellà i anglès i tindrà un preu de venda de 20 euros. També hi haurà una versió electrònica en cadascuna de les tres llengües a un PVP de 10 euros. Està editat per Edicions i propostes culturals Andana i Vinseum.

Durant la segona meitat del segle XIX les vinyes d’Europa foren atacades per tres plagues d’origen americà contra les quals la Vitis europaea no estava preparada (oídium, fil·loxera i míldiu). Aquesta va patir grans danys abans que se’n trobaren els remeis, cosa que es va fer amb grans sacrificis econòmics i, per primera vegada, amb la inestimable ajuda de la ciència.

Juan Piqueras Haba (Campo Arcís, València, 1946) és catedràtic de Geografia a la Universitat de València. Fill i nét de viticultors ha dedicat part de la seva activitat de recerca al món vitivinícola valencià. La seva tesi doctoral va ser publicada el 1981 amb el títol La vid y el vino en el País Valenciano. La van seguir altres llibres: La agricultura de exportación valenciana y su formación histórica (1985), La vitivinicultura valenciana ante la CEE y el mercado mundial (1985), Historia y guía de los vinos valencianos (1986) y El legado de Baco: los vinos valencianos (2000).”


El profesor Juan Piqueras Haba FOTO: Vinseum

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa