La Guerra Civil ja és història. Tanmateix, resten vestigis arreu d’algunes de les instal·lacions que es van construir. I algunes s’han reutilitzat, amb nous usos a voltes inversemblants… O no. El camp d’aviació de Pacs del Penedès es va construir entre maig i juny de 1938. Tenia una pista rectangular. Es va aixecar en terres plenes de xarel·lo de la família Mitjans. L’aeròdrom va venir acompanyat d’un gran refugi antiaeri a la masia de Can Mayol, que encara avui es conserva. El cava de gran criança de Loxarel ocupa avui les seves cambres. Al costat, a deu metres sota terra, s’han fet noves dependències d’aquesta marca del Penedès, ens recorda Josep Mitjans, el propietari. El refugi roman dempeus gairebé de miracle, atès que a l’acabar la guerra es va emplenard’explosius per fer-lo volatitzar. Però el seu avi va aconseguir salvar-lo i avui és tot un patrimoni cultural i vitivinícola que ajuda a no perdre el record del passat.

Al voltant de la masia de Can Mayol es van situar tots els elements del parc mòbil de l’aeròdrom, com els cotxes, els camions, l’ambulància i un espai d’alarma reutilitzant la campana de l’església parroquial de Sant Genís de Pacs. El refugi tenia una capacitat per a 120 persones i s’accedia al seu interior mitjançant dues boques. Es va fer amb ciment i maó amb volta de canó. En el seu interior hi havia 3 habitacions.

L’activitat de l’aviació republicana en aquest aeròdrom va ser efectiva a partir d’agost de 1938 i fins al mes de gener de 1939. Durant aquest temps hi van fer estada la 7a esquadrilla del Grup 21 de Mosques, que va ser la que més temps va estar-hi ja que es va constituir en aquest camp. També s’hi van estacionar la 4a esquadrilla del Grup 21 de Super Mosques i durant alguns períodes de temps concrets la 2a i 3a esquadrilla del Grup 26 de Xatos.

El camp d’aviació va patir un bombardeig el dia 5 de novembre de 1938, un atac que també va afectar els aeròdroms dels Monjos, Sabanell i Santa Oliva. En aquest atac es va fer malbé un avió Polikarpov I-16 Mosca sense desperfectes greus. El 12 de gener, la Legió Còndor va metrallar el camp d’aviació amb els seus aparells Messerschmitt incendiant tres aparells i fent malbé en d’altres ales i motor.

El vesper de la Gloriosa. S’anomenaven així les 4 bases aèries de l’aviació republicana emplaçades al Penedès entre El Vendrell i Vilafranca. A finals de 1937, a mida que la República perdia l’Aragó i la guerra s’apropava a Catalunya es van aixecar una xarxa d’aeròdroms des de La Sènia fins a Banyoles. Entre els construïts al Penedès els més importants van ser els situats a Els Monjos i Santa Oliva mentre que els de Sabanell i Pacs van jugar un paper auxiliar destinat a dispersar els avions, blanc fàcil quan eren a terra pels bombarders enemics. Es van expropiar finques, arrencar arbres i vinyes per explanar els camps, les pistes eren de terra i les instal.lacions tans sols eren alguns petits edificis d’obra pel comandament del camp de vol i el cos de guàrdia. Pilots i mecànics s’hostatjaven a les cases de pagès.


Sala de pupitres de Loxarel FOTO: Loxarel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa