“Portes temps esperant aquest sopar? Has triat el menú? Has vist els programes de cuines de l’últim trimestre?”. Són preguntes que es fa Sole G.Insua, responsable de comunicació de la denominació d’origen Catalunya. “Només et cal triar el vi i no et farà falta cap detall per seduir. Pren nota dels consells i triomfa”. Sole G.Insua fa unes recomanacions en forma de decàleg.

Com saber si has triat un bon vi?1 El bon vi és aquell que més t’agradi i que et faci gaudir. Aquest és el principal criteri que has de seguir. A les botigues especialitzades trobaràs grans consellers que sabran quin et pot agradar amb només unes preguntes. La nostra recomanació: atreveix-te a trencar tòpics i tria un vi d’una denominació d’origen catalana, són una garantia.

Més car no sempre significa millor
2 El preu del vi depèn de moltíssims factors: del volum de la producció, del tipus de verema (si és manual o a màquina), si el vi té criança o no, de l’ampolla, del disseny de l’etiqueta… En el cas dels vins que presenten preus desorbitats, acostumen a ser aquells que fan produccions molt minses, però que després tenen una enorme demanda entre el públic.

Quina és la diferència entre un vi “reserva” i un “criança”?
3 El temps i el procés d’envelliment. Per als vins negres criança, l’envelliment total serà de dos anys, durant els quals el vi haurà passat com a mínim sis mesos en bótes de roure. En el cas del reserva, l’envelliment serà de tres anys, combinant una criança mínima de 12 mesos en bótes de roure i 24 mesos en ampolla. Però no caiguis en el parany que, com més mesos d’envelliment, més qualitat, perquè també existeixen molts vins joves realment interessants al mercat. L’important és intentar trobar el maridatge adequat al teu sopar.

La pregunta del milió: blanc, negre o rosat?
4 Tingues en compte el menú del sopar. La regla bàsica dels maridatges consisteix en triar un vi que no eclipsi el plat, ni a l’inrevés. Per exemple, si optes per un bon filet, no posis un vi blanc, perquè quedarà anul·lat. Tria un negre criança. Davant del dubte, els rosats són molt versàtils i vénen molt de gust a l’estiu. Els maridatges més sofisticats cerquen, fins i tot, un efecte sinèrgic entre plat i vi per gaudir al màxim dels sentits. Però això és un segon nivell, i potser és millor que ho deixem… per a una segona cita?

Oblida’t d’obrir l’ampolla que el teu pare guarda des de fa 40 anys
5 Per emocionant que pugui ser encetar una ampolla tan vella, si el vi no s’ha conservat durant tot aquest temps en condicions molt controlades (i això seria en un celler), tens tots els números perquè s’hagi fet malbé. Com a objecte de col·leccionista serà un trofeu fantàstic, però millor que en compris un altre per al sopar.

Què passa si el tap de l’ampolla és de rosca?
6 Tranquil, es tracta simplement d’un sistema de tancament alternatiu al suro, molt adequat per a vins joves, i que en països com Anglaterra té molt d’èxit. Ara bé, el suro et permetrà fer la cerimònia d’obertura de l’ampolla i sumaràs glamur a la cita, no et sembla?

Com conservar correctament l’ampolla?
7 Si ja tens el vi i encara falten alguns dies per al sopar, recorda que les ampolles tapades amb suro cal conservar-les en posició horitzontal, de manera que el tap es mantingui humit pel contacte amb el vi i s’eviti així una dessecació del suro, que podria acabar esquerdant-se i donar lloc a una entrada d’aire exterior que oxidés i fes malbé el vi.

Decantar o no decantar el vi?
8 Un cop hagis obert el vi, potser tens el dubte de si traslladar-lo de l’ampolla al decantador (un recipient de vidre amb una base molt ampla per afavorir el contacte del vi amb l’aire). Només caldrà fer-ho quan creguis
que el vi està “tancat” – això és habitual en vins que porten molts anys embotellats–, perquè amb una mica d’oxigen desplegarà tot el potencial aromàtic.

A quina temperatura servir-lo?
9 Això ho has de tenir molt en compte. És cert que l’idoni per als vins negres és la temperatura ambient, però si fa un dia estiuenc amb 30º C, semblarà que beguis brou. Amb 10 minuts en una glaçonera en tindràs prou i aconseguiràs aquests 16-18º perfectes per als vins amb criança o els 14-15º, per a vins joves.

Cal moure la copa?
10 El motiu d’agitar la copa és afavorir el despreniment d’aquelles aromes més pesades, que en repòs trigarien força més temps a expressar-se, i veure la densitat del vi. Mou-la en cercles i així descobriràs la llàgrima: uns regalims en la cara interna del vidre que van descendint. Es tracta del glicerol, que et donarà la pista sobre la graduació alcohòlica del vi. En general, aquells vins de llàgrimes més evidents, més denses i de recorregut més
lent, tindran un major grau d’alcohol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa