VadeVi
Diaz afirma que el DAR fa costat al sector vitivinícola català davant la situació actual

Divendres es va reunir la Taula Sectorial Agrària de la Vinya i el Vi presidida pel director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, per analitzar la situació actual del sector vitivinícola català.

En el decurs de la trobada es va fer un repàs de la situació actual del sector. Els representants de les organitzacions agràries van constatar que s’està passant per un moment difícil i per aquest motiu sol·liciten la destil·lació de crisi com a mesura per solventar el problema cojuntural actual.

Pel que fa a l’ajut transitori de destil·lació d’ús de boca, previst a la OCM, es demana que no es consolidi com a pagament únic i que aquests fons es destinin a altres mesures que tinguin més repercussió per al sector del vi català.

En aquest sentit, el director general de Planificació i Relacions Agràries Antoni Diaz va explicar que en el marc de la baixada del consum degut a la crisi econòmica, el sector productor no acaba d’agrupar l’oferta, i la gran competència entre distribuïdores provoca que es pressionin els preus a la baixa, un factor que perjudica directament al productor i que cal tenir en compte davant la situació actual. Per aquest motiu, Diaz ha explicat que cal continuar aplicant mesures per solucionar els problemes estructurals que aquest sector arrossega des de fa temps.

Durant la trobada també es va informar que s’ha tancat el període de regularització voluntària de vinyes plantades abans del 1998 i que a partir de l’1 de gener de 2010 es procedirà a aplicar les mesures que marca la normativa vigent.

També en van tractar altres temes com ara els plans de reestructuració i reconversió; la destil·lació per ús de boca; la destil·lació de subproductes i la integració dins el règim de pagament únic. Diaz també va explicar la modificació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) degut a la última reforma de la Política Agrària Comuna (PAC). El representant del DAR ha dit que aquesta reforma implica un increment de 8,5M€ de fons FEADER, que es destinaran a informació i formació professional, jubilació anticipada, augment del valor afegit dels productes agrícoles i forestals i informació i promoció dels programes de qualitat dels aliments. Pel que fa la promoció que està inclosa dins la nova OCM, Diaz va dir que les sol·licituds cobreixen tot el pressupost per aquest 2009.


Diaz durant la reunió de la Taula Sectorial Agrària de la Vinya i el Vi FOTO: DAR

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa