Els 10 Sentits és un grup d’enòlegs catalans, amics, amb afinitats i inquietuds comunes, que la primavera de 2009 es van reunir per parlar de la situació en la que es trobava el sector vitivinícola.
Van arribar a la conclusió que Catalunya és un país pioner en l’elaboració de vins, amb molta i llarga tradició, amb un important patrimoni vitícola, prestigioses zones de producció i grans vins reconeguts arreu del món. Però també van veure que l’actual situació presenta un panorama incert de cara al futur; la globalització fa que cada vegada les empreses hagin de mil·limetrar les seves polítiques de productes, valorant les qüestions purament comercials per sobre d’altres, tancant la porta a molts aspectes dels que ens hauríem de sentir orgullosos.
Segons 10 Sentits, aquest fet impedeix fer bandera per mostrar la riquesa i el saber fer de molts professionals que durant anys han portat l’enologia als primers escenaris mundials, i que per contra han estat poc o gens reconeguts, començant per casa.
Un cop assumides aquestes conclusions, aquest grup de professionals, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, amb arrels i contactes amb gairebé totes les zones vitícoles catalanes, va decidir fer alguna cosa per reivindicar els valors del patrimoni vitivinícola i, sobre tot, del paper de l’enòleg com a artífex intel·lectual dels vins que s’hi elaboren.
Fruit d’aquest treball, el 2009 van elaborar quatre vins diferents, de varietats catalanes gairebé desaparegudes: carinyena blanca, sumoi blanc, trepat blanc i el que van anomenar “Troballa casual”, una varietat de la que ni tan sols es coneix el nom.
El 2010 el projecte va ser diferent. No es tractava de recuperar cap varietat, sinó de treballar de forma innovadora amb dues de les més representatives de la tradició vitivinícola catalana: la garnatxa blanca i la negra.
L’aposta va ser, doncs, elaborar dos vins de garnatxa, un de blanc i un altre de negre, però no de la manera tradicional, la que sembla més lògica, sinó invertint els termes, és a dir, un vi blanc de garnatxa negra, i un vi negre de garnatxa blanca; en terminologia erudita, un “blanc de noirs” i, molt més especial encara, un “noir de blancs”.
Les protagonistes van ser garnatxa negra de l’Empordà, de la localitat de Garriguella; i garnatxa blanca de la Terra Alta, concretament del municipi de Bot.
Els vins han estat batejats amb el noms de Un be negre amb potes rosses, per al negre de blanc, i Un be blanc amb potes negres, per al blanc de negre.
I el suro
Per tapar unes ampolles tan especials, van pensar que seria coherent aconseguir suro que tingués l’origen català garantit. Així que van contactar amb diversos fabricant de taps fins que la proposta va ser recollida per Josep Casellas que representa la firma AMORIM a Catalunya, una de les empreses de fabricació i comercialització de taps de suro per vins més gran del món. La partida concreta de que es podia garantir l’origen i la qualitat, corresponia a una pela d’una finca de la zona de Les Guilleries, concretament del terme municipal d’Arbúcies (La Selva). Es tracta d’unes alzines plantades fa uns 120 anys, just després de que fil·loxera arrasés els conreus de vinya que hi havia a la zona.
Els taps que ha fabricat Amorim per a aquesta ocasió són de suro natural (qualitat Super), sense cap mena de tractament de blanqueig ni de colmatació. S’ha volgut respectar l’aspecte del suro natural perquè es vegi com és realment, i que se sàpiga que la gran majoria de taps que es fabriquen i es col·loquen en ampolles, són taps tractats per tal de fer-los visualment més atractius, però que físicament tenen les mateixes característiques.
Tots els taps emprats van marcats amb el logo de 10 Sentits, el nom de la finca d’origen, així com les coordenades geogràfiques, de manera que qualsevol que ho desitgi pugui anar a fer-hi una passejada.
Els vins es comercialitzen a través de la Botiga electrònica del 10Sentits i a través d’una xarxa de comerços especialitzats que col·laboren en la iniciativa.
EL JOC DE LES GARNATXES S’HA CONCRETAT EN UN VI NEGRE DE RAÏM BLANC I UN BLANC DE RAÏM NEGRE FOTO: 10 SENTITS